DR. SZABADI BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. SZABADI BÉLA
DR. SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A mezőgazdasági kormányzatnak nagyon sok problémára kell figyelemmel lennie. Ezek közül az egyik a szőlő és a bor problémája. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára, illetve az április és július 30-ai rendkívüli borkészletfelmérések adataira támaszkodva különböző intézkedéseket határozott el a földművelésügyi kormányzat.
Az első intézkedésben - ami már megtörtént és meghirdetésre került - a fehérbor készleteinek részbeni levezetésére az FM meghirdette a fehérhordós kiszerelésű asztali, táj- és minőségi borok meghatározott piacokra jutását segítő exporttámogatást 400 ezer hektoliter mennyiségre, melynek mértéke literenként 12 forint. Vezetői döntés alapján további két rendelet kiadása van folyamatban. Kihirdetés alatt van - a soron következő Magyar Közlönyben megjelenik -, hogy az 1998. évi óborkészlet mérséklése érdekében 214 ezer hektoliter bor lepárlásához 35 forint/liter mértékű intervenciós támogatást ad a tárca, a rendeletben meghatározott minőségű szőlőbor 50 forint/liter alapáron történő felvásárlása esetén.
Aláírás előtt van a fehér szőlő készleteinek felvásárlását elősegítő kamattámogatás. Ez azt jelenti, hogy 500 ezer tonna, meghatározott borvidékről származó fehér szőlő felvásárlásához ad a tárca 50 százalékos jegybanki alapkamatra számított kamattámogatást. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem