DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr pontosan vázolta az Ózdi Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Társaság létrehozásának körülményeit. 1988-92 között egy 47 ezer lakosú városban több mint 20 ezer munkahely szűnt meg. A közhasznú társaság induláskor 2250 főt alkalmazott, s ezzel mintegy 8-10 ezer ember megélhetését biztosította. Természetesen az idők folyamán a társaság elé tűzött cél módosult. Jelenlegi célja az értékteremtéssel együttjáró foglalkoztatás megvalósítása a szerkezetváltás elősegítése érdekében. Jelenleg ez az ipari park megvalósítását jelenti. A projekt a hajdani nehézipari központ rehabilitációjával, reorganizációjával kíván lehetőséget teremteni új vállalkozási kultúrák meghonosítására, kis- és közepes méretű vállalkozások betelepítésére.
Az új kormányzati struktúrában a Gazdasági Minisztérium vette át a társaságot felügyelő helyi közalapítvány társalapítói jogait a volt munkaügyi tárcától. Az ipari park megvalósítása érdekében végzendő bontási feladatok - mint ahogy ön is említette - közel 600 fő foglalkoztatását igénylik. Az alkalmazottak közhasznú munkavégzés keretében látják el tevékenységüket, a munkavégzést a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatásialap-részéből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ a rendelkezésére bocsátott pénzügyi keretből eddig is és a jövőben is jelentős pénzekkel támogatta, illetve támogatja. Ez az utóbbi időszakban 200 millió forintot jelentett évente.
Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány biztosítja, és középtávon is biztosítani kívánja ezt a támogatást. E közalapítványnak is a gazdasági tárca az alapító jogutódja. Az ipari park projektjének megvalósítása során azonban további támogatási lehetőségeket is célszerű figyelembe venni, különös figyelemmel arra, hogy az Ózdi Ipari Park speciális helyzetű, úgynevezett rehabilitációs projekt. A Gazdasági Minisztérium az ipari park címet elnyerők részére infrastruktúra kiépítését megvalósító beruházások támogatására a jövő év elején ismételten pályázatot hirdet, amelyet a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból finanszíroz. A környezetszennyező anyagok ártalmatlanítására elsősorban a Környezetvédelmi Alap forrásai vehetők számításba.
A kérdésben megfogalmazott problémák megoldása során azonban egyre inkább számításba kell venni a helyi pénzügyi források bevonásának lehetőségét is. Az Ózdi Ipari Parkban jelenleg mintegy 90 vállalkozás működik, közelítőleg 8 milliárd forintos árbevétellel. Ezek tehát komoly tőkeerőt képviselnek, s ezért célszerű megvizsgálni, hogy e vállalkozások milyen módon tudnak hozzájárulni az említett feladatok megoldásához. Elsősorban az új infrastrukturális elemek kiépítésére, újabb vállalkozások betelepítésének feltételeire gondolunk. Meggyőződésem, hogy a közhasznú társaságnak jobban kell az egyéb forrással élnie; az egyéb forrásokból, például a területfejlesztési célelőirányzatból finanszírozott pályázati rendszerekben elnyerhető támogatási lehetőségek fokozott feltárásával és igénybevételével.
Törekednie kell arra is, hogy belátható időn belül a piaci körülmények között is életképes tevékenységeket, gazdasági társaságokat szervezzen. Az e célokat (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) szolgáló központi támogatási forrásokat tárcánk folyamatosan figyeli, és az interneten is lehetővé teszi. Meggyőződésem, hogy ezek a törekvések pártállásra tekintet nélkül támogathatók.
Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem