BENEDEK MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

BENEDEK MIHÁLY
BENEDEK MIHÁLY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk előtt ismert, hogy Ózdon a tömeges létszámleépítés az Ózdi Kohászati Üzemek megszűnésével realitássá vált, és éppen ennek kezelésére 1992-ben a munkaerő-piaci bizottság szakértői egyeztetéseket követően létrehozta az Ózdi Foglalkoztatási Közalapítványt. A törvényi keretek változásával a foglalkoztatási társaság 1995-ben 185 millió forint törzstőkével közhasznú társasággá alakult. A közalapítvány alapítója 1996-tól a Munkaügyi Minisztérium mellett Ózd város önkormányzata is.
Ennek a szervezetnek a feladata, hogy az érintett munkavállalók képzéséhez, átképzéséhez segítséget nyújtson. Ezenkívül az alapító okiratban azt is meghatározza a feladatai között, hogy a foglalkoztatási feszültségeket próbálja kezelni új munkahelyek feltárásával, vállalkozások munkaerő-ellátásával, az átképzést pedig az Észak-Magyarországi Regionális Átképző Központ helyi szervezetében, intézményében biztosítsa.
(15.50)
A feladatok kibővültek az Ózdi Ipari Park kialakításához szükséges bontási munkálatokkal, valamint a város gazdaságfejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó munkálatokkal is.
Az elmúlt hét évben a közalapítvány, illetve jogelődjének létrehozásával a kormány jelentős segítséget adott ahhoz, hogy a város közepén lévő elavult kohászati berendezések túlnyomó része lebontásra került. A kht. az alapítói célokkal összhangban vállalkozási tevékenységet is folytat, melynek legjelentősebb eredménye az elmúlt évben átadott új térségi inkubációs központ, és államtitkár úr, úgy gondolom, erre mindketten büszkék lehetünk.
A város közepén még bontandó létesítmények jelentős része azonban életveszélyes, és a terület - a korábbi kohászati technológiából adódóan - nagymértékben telített környezetszennyező anyagokkal is. E környezetkárosító anyagok ártalmatlanítására sem a közalapítványnak, sem Ózd város önkormányzatának nincsenek meg az anyagi forrásai. A környezetrehabilitáció megoldása nélkül a felszabadított terület viszont alkalmatlan a foglalkoztatási gondok megoldása érdekében égetően szükséges vállalkozások fogadására.
Tisztelt Államtitkár Úr! A társaság - ön előtt is ismert - alkalmas az előbb említett feladatok elvégzésére, azonban jelenleg még a további léte is bizonytalan, a munka folytatásához nincsenek forrásai, és nem tisztázott a Munkaügyi Minisztérium megszűnésével a jogutód minisztérium szándéka és esetleges pénzügyi támogatásának feltételei. Ezért kérdezem államtitkár urat:
1. Milyen pénzügyi támogatást tud nyújtani, hogy a közel 600 fő jövő évi foglalkoztatása biztosított legyen?
2. Milyen formában kívánja elősegíteni, hogy az Ózdi Ipari Park reorganizációs tevékenységét elvégezhesse ez a társaság, és a területre új vállalkozások települhessenek?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem