VANCSIK ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

VANCSIK ZOLTÁN
VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Én figyelmeztettem saját magam, mert való igaz, nem mentem el olyan messze, mint Kosztolányi úr, de komolyan mondom: cinizmusnak tartom. Nyilvánosságra hivatkozni egy vizsgálóbizottságnál akkor, amikor a nemzetbiztonsági bizottság nyilvános ülését a szavazatommal meggátolom - hát mi a csuda ez, ha nem az?
Mi történt ez idáig? A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatta Kövér László miniszter urat, aki azt mondta, hogy nem mond semmit, nem tud semmit, nincs a kezében semmi, és tulajdonképpen két órát tudott az üggyel foglalkozni. Demeter Ervin úr megjelent a bizottság előtt, akiről nem tudom, hogy mi a csudát keresett ott, ugyanis a nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincsen államtitkára, a törvény előírja, hogy ki helyettesítheti a minisztert, azt a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára nem teheti meg, ennek ellenére ott volt, ő sem mondott semmit. Egyébként Stumpf István miniszter úr már kiigazította a dolgot, mert írt egy levelet, amelyben közölte, hogy Demeter úr nem helyettesítheti a minisztert, mert ez így törvényes. De a lényeg az, hogy sem Demeter úr, sem a miniszter úr nem erősítette meg a miniszterelnök úr szavait! Egyikük sem mondta azt, hogy törvénytelen vizsgálat folyt, egyikük sem mondta azt, hogy közpénzen folyt, egyikük sem mondta azt, hogy titkos, és így tovább. Nem tudták megerősíteni azt, amit a miniszterelnök úr mondott, és nem adtak át dokumentumot.
Na, ezzel van egy kis problémám. Engedjék meg, hogy az alkotmányból idézzek. Az alkotmány a következőket mondja a 21. § (3) bekezdésében: "Az országgyűlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetőleg köteles előttük vallomást tenni." Én ezt nem Orbán Viktor miniszterelnök úr kapcsán mondom el - ott is elmondhatnám, de hát az már elhangzott -, én Kövér és Demeter urak kapcsán mondom el. Ha lett volna valamilyen dokumentum, akkor ezek az urak elhozták volna oda, és az alkotmány kötelezi őket, hogy ezeket a dokumentumokat a bizottság elnökének odaadják, hogy ő a bizottság elé tudja hozni megtárgyalásra.
Ott volt még Kiss Ernő dandártábornok úr, aki - szeretném megemlíteni - nagyon tisztességesen viselkedett, elmondta, amit tudott, nevezetesen azt, hogy a rendőrség kötelékében se törvényes, se törvénytelen, se titkos, se nyílt vizsgálat nem folyt Fidesz-vezetőkkel és családtagjaikkal szemben. Orbán miniszterelnök úr nyilván megteheti, hogy megsérti Magyarország alkotmányát és nem fog eljönni, meglátjuk, hogy ennek a dolognak mi lesz a vége.
Végezetül szeretnék javaslatot tenni, mert egy kicsit elvettem az idejüket. Először is azt szeretném javasolni, nem az előterjesztőknek, hanem a kormány jelen levő tagjainak, hogy szíveskedjenek tolmácsolni: szűnjön meg a kormány vizsgálatot akadályozó tevékenysége; vagyis a kormány akadályozza a nemzetbiztonsági bizottságot abban, hogy feladatát ellássa, amit törvény szabályoz.
A második javaslatom az, hogy a nemzetbiztonsági bizottság haladéktalanul folytassa le a vizsgálatot, ennek eredményét terjessze a parlament elé úgy, ahogy az a törvényben van.
A harmadik javaslatom pedig az, hogy megkérem Mikes Éva előterjesztő asszonyt, aki a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, hogy szíveskedjék visszavonni az előterjesztését. A szocialisták reményeim szerint nem fogják támogatni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem