NIKOLITS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

NIKOLITS ISTVÁN
NIKOLITS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szinte mindenben egyetértek az előttem szólóval - mondjuk, a végkifejletben nem -, de a megállapításai és az elemzése számomra szimpatikusak és természetesen elfogadhatóak.
Azt szeretném Horváth Balázs hozzászólásához kiegészítésképpen elmondani, hogy igaz, hogy az alkotmány és a Házszabály természetesen rendelkezik a vizsgálóbizottságok működéséről, az eseti bizottságokról, de ehhez hozzá kellett volna tenni azt is, hogy a nemzetbiztonsági törvény is rendelkezik, és sajátos rendelkezése van a nemzetbiztonsági törvénynek. Az egész jogrendszeren belül egyedül ennek a törvénynek van a parlament működésével kapcsolatos szabályozása; nevezetesen a 14. § (1) bekezdése, amely úgy intézkedik, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságán keresztül ellenőrzik. E tekintetben tehát, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok érintettek lennének ebben az ügyben, akkor valóban csak a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozhatna vele.
De nemcsak akkor foglalkozhat ezzel az üggyel a nemzetbiztonsági bizottság, ha a szolgálatok érintetlenek - és én bízom benne, hogy érintetlenek -, hanem akkor is, ha nemzetbiztonsági ügyről van szó. Márpedig a miniszterelnök bejelentése - ahogy a képviselő úr is mondta - nem akármi! Egy legális parlamenti párt titkos módon, törvénytelenül történő - ahogy a miniszterelnök úr mondta - megfigyelése, ráadásul közpénzekből, elképzelhető, hogy nemzetbiztonsági ügy. Ebben az esetben megint csak a nemzetbiztonsági szolgálatok kompetenciája adott, hiszen feladatkörük az extrém terror területéről erre a kérdéskörre is kiterjed, képviselő úr. Ezt is érdemes tehát megfontolni, amikor az eseti bizottság felállításáról majd dönteni fognak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem