JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Gyimesi József képviselőtársam hozzászólásával kapcsolatban szeretnék reagálni néhány dologra.
Úgy érzem, jól érzi képviselő úr, hogy lehet, hogy a módosító indítvány nem egészen pontos. Az 1933. évi VII. törvényre való hivatkozást a kormány terjesztette elő, szerintem helytelenül, nem jó az erre való hivatkozás. Ezt a II. világháború után már nem ez a törvény szabályozta - ezt az Alkotmánybíróság határozatában a II. fejezet 2. pontjában nagyon pontosan kifejezi -, akkor egy 11200/1939. számú miniszterelnöki rendelet szabályozta a gondozás feltételeit; egy korábbi honvédelmi törvény adott erre felhatalmazást a kormánynak. Tehát ezt pontosítani kell.
Azzal is egyetértek, hogy a képviselő úr kifogásolta, nem pontos úgy megfogalmazni. Mi most képviselőtársaimmal benyújtottunk kapcsolódó módosító indítványt, amely már másképp fogalmaz, és úgy gondolom, majdnem szó szerint azt mondja, amit a képviselő úr mondott, pontosan azt mondja: "aki bizonyítani tudja, hogy őt hadigondozásba kellett volna venni". Ez elég korrekt, mert a bizonyítási teher ott van, elő kell venni a papírokat, és meg kell mondani, hogy milyen gondozásba kellett volna őt venni. Tehát úgy gondolom, ha a szándék megvan a Fidesz részéről és nem akarja helyből elutasítani a dolgot, akkor megtaláljuk a helyes megoldást, ha kell, akkor bizottsági indítvány formájában.
Még annyi időm van, hogy Dán képviselőtársam észrevételeire reagáljak. ő Most már ő is érzi, hogy itt valós problémáról van szó, amit meg kell oldani. Nagyon sokunknak, akik már régóta vagyunk képviselők, sok panaszosunk van, sok ügyet ismerünk, de azért azt hadd mondjam el, hogy az előző kormány, a Horn-kormány ezt a módosító indítványt bizottsági ülésen támogatta. A képviselőtársaimnak azt tudni kell, hogy már 1997 végén benyújtottuk a törvényjavaslat módosítását, kezdeményeztük az alkotmánybírósági határozat előtt, és akkor bizottsági ülésen általános vitára alkalmasnak találta a bizottság és támogatta a javaslatot. Tehát a Horn-kormány támogatta ezt a javaslatot, amit most az Orbán-kormány jelenleg nem támogat, de én (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nagyon bízom benne, hogy támogatni fog. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem