BALOGH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az előterjesztett törvényjavaslat pontos indoklását adja, hogy mely technikai követelményt tartalmazó jogszabályok hazai harmonizációja miatt válik szükségessé a hatályos törvény módosítása.
Az 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett megállapodás 68. cikke a jogszabályok közelítésének legfontosabb területei között sorolja fel a fogyasztói érdekvédelmet, beleértve a termékfelelősséget, a műszaki szabályokat és a szabványokat. A megállapodás 73. cikke sokkal konkrétabban fogalmaz, amikor az együttműködés céljaként a közösségi műszaki szabványok és a minőségtanúsítási eljárások használata, valamint a kölcsönös elismerések területén meglévő különbségek csökkentését említi.
A kormánynak az európai uniós csatlakozást előkészítő jogharmonizációs programja ezeknek a területeknek a harmonizálását a csatlakozási felkészülés első szakaszára írja elő. Ehhez a benyújtott törvényjavaslat mind a harmonizálandó területet, mind az időpontot tekintve illeszkedik.
Teljes mértékben egyetértek azzal a törekvéssel, amely azon túlmenően, hogy az európai uniós integrációt is elősegíti, az egyes műszaki termékek, berendezések forgalomba hozatalának könnyítése érdekében a megfelelőségi nyilatkozattal, illetve a megfelelőségtanúsítással helyettesíti a hatósági vizsgálat és engedélyezés intézményét.
A törvényjavaslat rendelkezéseinek megfelelő új szabályozás és az új eljárások lényegesen egyszerűsítik egyes termékek piacon történő elhelyezését, illetve csökkenti a piacra jutás költségeit, ezzel pedig a vállalkozások, a kereskedelem és végső soron a fogyasztó jár jól.
Az Európai Tanács legutóbbi döntése a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről minőségileg új szakaszt nyitott Magyarország integrálódási folyamatában. Magyarországnak továbbra is érdeke, hogy csatlakozásunk minél gyorsabban valósuljon meg, és ez megköveteli, hogy a kölcsönös elismerésre megérett területeken folytassuk és még intenzívebbé tegyük harmonizációs törekvéseinket.
A benyújtott törvényjavaslat elfogadását magam és a Magyar Demokrata Fórum nevében javasolom.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem