FARKAS IMRE

Teljes szövegű keresés

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A mezőgazdasági szövetkezetek és társaságok elleni fellépések veszélyeivel kapcsolatban szeretném felhívni a kormány figyelmét. A polgári koalíció kormánya már a programjában sem ígért sok jót a mezőgazdasági szövetkezeteknek és társaságoknak. Ez a program ugyanis a ma hatályos, a szektorsemlegesség elvét hangsúlyozó agrártörvénnyel szemben a családi gazdaságok további térhódítását és kiemelt támogatását favorizálja. A ma működő szövetkezetekről nem is szól, és mindössze a birtokszerkezet és a gazdálkodási formák változása miatt támogatja a géphasznosításra, élelmiszer-feldolgozásra, közös értékesítésre szakosodott szövetkezetek létrejöttét.
A gabonaválság kezelése során bebizonyosodott, hogy a konkrét lépések még súlyosabban érintik a társas vállalkozásokat. Eleve kizárták őket az állami garanciális felvásárlásból, nem kaptak kedvezményeket a minőségi követelményeket illetően. Hasonló sors jutott az integrációban velük együttműködő kistermelőknek is. Az illetékes miniszter a gabonaválságot megoldottnak, majd utóbb nagyobbrészt megoldottnak tekinti, holott az eladatlan gabona a raktárakban áll. Ebből adódóan nincs árbevétel, így nem tudják visszafizetni a termelési hiteleiket és elvégezni az őszi munkát. Hasonló a helyzet azoknál a termelőknél is, akik az állami segítségben nem bízva, olcsón megszabadultak terményüktől.
A súlyos eladósodás, csőd, majd felszámolás csak komplex intézkedéssorozattal kerülhető el. Gondolom, ilyen javaslatokkal a képviselőtársaim is találkoztak. Én magam is találkoztam ilyenekkel a Jászkun-Teszöv jóvoltából. Ez azonban egyfajta nyitottságot, együttműködési készséget feltételez. Sajnos a javaslataikkal együtt jelentkező érdekképviseletek és vállalkozások ezt a nyitottságot eddig nem tapasztalták. Ezzel ellentétben a miniszter kijelentette, hogy mindig is ellenezte a mezőgazdasági termelőszövetkezetek létét. Majd elhangzott, hogy nem kívánja támogatni a jövőben ezeket a szövetkezeteket és társaságokat.
(18.40)
És hogy bizonyítson is, ismereteim szerint a jövő évre vonatkozó agrártámogatási rendszer ezt részben visszaigazolja, mert ebben a körben valóban kisebb lesz majd a támogatás. Az Országgyűlés és a Kisgazdapárt alelnöke pedig egyenesen a szövetkezeti vagyon újraelosztásáról beszélt. Igaz, később - bizonyára ráhatásra - ezt korrigálta, és már megelégedett az alapítóknál egy kárpótlás jellegű lépéssel.
Mire utalnak ezek a jelek? A kormányzat a segítség megtagadása és az érintettek elbizonytalanítása révén olyan lavinát indíthat el a mezőgazdaságban, amely csak az 1990-'94. közötti állapotokhoz hasonlítható. A csődök, felszámolások következtében vagy a kedvezőbb őstermelői adózás, a nagyobb állami támogatás reményében tömegesen szűnhetnek meg társas vállalkozások. Az általuk művelt bérelt földterületeket tulajdonosaik ezután csak alacsonyabb díj ellenében tudják majd bérbe adni, vagy egyáltalán nem tudják, és így a föld műveletlen marad.
Melyek a várható következmények? Csökken a mezőgazdaságból származó GDP, az árbevételhez kapcsolódóan pedig az áfa. Ismét drasztikusan csökken a mezőgazdaságban a foglalkoztatottak száma, és nő a feketén foglalkoztatottaké. Szintén adóbevétel-csökkentést jelent a foglalkoztatásból következően, hogy csökkenni fog a bérekkel összefüggően a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás befizetése. Csökkenni fog az önkormányzatok helyi adóból, termőföld-bérbeadásból származó bevétele is, pedig ez ebben az évben már megtörtént az önkormányzatoknál, és növekszik majd kiadásuk a foglalkoztatási problémák miatt, hiszen jövedelempótló támogatásra és segélyekre lesznek majd kényszerítve. Növekszenek a költségvetési kiadások is, akár a mezőgazdasági támogatásoké is, hiszen a sok "apró" vállalkozó jelentős igényt fog majd megjeleníteni. Nagy pénz kell az önkormányzatok finanszírozására, a munkanélküliség ellátására.
Meggyőződésem, hogy ez az út nem szolgálja a vidékfejlesztést, sem a gazdaság felemelkedését. Remélem, a kormány ezt még időben belátja, és nem követ el az 1990-'94. közötti időszakra jellemző, súlyos következményekkel járó hibákat. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem