DR. LENTNER CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati törvény 1990-ben szabályozta, hogy milyen mértékben kerüljenek önkormányzati tulajdonba a gázművek vagyontárgyai.
(14.20)
A törvényt 1995-ben az MSZP-SZDSZ többségű parlament alapos számítások és pénzügyi hatásvizsgálat nélkül úgy módosította, hogy a településeknek járó vagyoni kört szűkítette, a gázszolgáltató közművek privatizációjakor az állami tulajdonrészek 40 százalékában határozta meg a települési önkormányzatok jogosultságát.
A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága viszont 1998. szeptember 14-én az 1016/B/98. számú határozatában törvénytelennek nevezte és megsemmisítette az előző parlament MSZP-SZDSZ többsége által megszavazott törvénymódosítást. Lényegében a gázközmű-szolgál-tatókból a településeknek járó vagyon juttatásának szűkítését alkotmányellenesnek értékelte.
A törvénytelenséget megállapító Alkotmánybíróság határozatában kimondja, hogy az 1995-ben módosítással elfogadott önkormányzati törvény 107/A. §-a gázközművekre vonatkozó részének megsemmisítésével ismét megnyílik annak a lehetősége, hogy az önkormányzatok az önkormányzati törvény végrehajtása iránti vagyoni igényüket bíróság előtt érvényesítsék. Az Alkotmánybíróság határozata a már eladott, elprivatizált vagyon visszajuttatását írja elő, ugyanis - mint fogalmaz az Alkotmánybíróság határozata - az önkormányzatok igényei kiterjednek a tulajdonnal járó jogosítványok gyakorlására is.
Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogy ki fizeti meg a gázművek törvénytelen privatizációját. Várom szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem