DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ismét egy nagyon fontos egyezmény van előttünk. Ez az egyezmény úgy született meg, hogy sürgetővé vált Európa számos országában - és így Magyarországon is - az üzleti kapcsolatokban elterjedt korrupció miatt, hogy a piaci versenyt torzító tényezőket csökkenteni lehessen. Ez a körülmény komolyan veszélyezteti a kevésbé tőkeerős kis- és középvállalkozások piacra jutását és piaci érvényesülését, valamint elősegíti a tisztességtelen piaci magatartás elterjedését.
Az egyezménynek alapvető célja, hogy a tagországok saját büntetőjogukban teremtsék meg annak lehetőségét, hogy a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése is megfelelő erővel büntethető legyen. Ennek oka az, hogy a legtöbb ország büntetőjoga - és ilyen jelenleg a magyar büntetőjogi törvénykönyv is - csak a belföldi hivatalos személyek vesztegetéséhez fűz szankciót. A büntető törvénykönyv erre vonatkozó módosítása a közeljövőben az Országgyűlés elé kerül.
Az egyezmény pontosan megállapítja a büntetendő tényállás szövegét, és előírja a szerződő felek részére, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy szándékos elkövetés esetén a külföldi hivatalos személyeknek adott, ígért vagy felajánlott bármilyen jogellenes pénzügyi vagy egyéb előny bűncselekménynek minősüljön. Fontos követelmény az is, hogy a vesztegető célja a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban valamely üzlet megszerzése, megtartása vagy egyéb jogtalan előnyhöz jutás legyen. Az egyezmény értelmező rendelkezésként határozza meg a külföldi hivatalos személyek körét, ebbe a körbe tartozónak kell tekinteni azokat a személyeket, akik jogalkotási, közigazgatási, igazságszolgáltatási, illetőleg nemzetközi szervezetek tisztségviselőit és ügynökeit jelentik.
Az egyezményt aláíró országok arra vállaltak kötelezettséget, hogy az egyezmény megerősítését és a megerősítésről szóló okirat letétbe helyezését ez év végéig teljesítik. Elkötelezték magukat a tekintetben is, hogy a szükséges jogszabály-módosításokat az év végéig hatályba léptetik, ezt követően az egyezmény hatálybalépése jövő év elejére várható.
Az elmondottak alapján tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az általunk benyújtott határozati javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem