VÁRHEGYI ATTILA

Teljes szövegű keresés

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A média szabadsága az ország szabadsága. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Helyes!) Ezért úgy gondolom, érdemes komolyabban szólni a problémákról, mint ahogyan azt képviselő asszony a hozzászólásában tette. Még akkor is, ha az ön által felvetett ügyben - szeretném előrebocsátani - sok tekintetben egyetértünk. Rengeteg a probléma a médiatestületekkel, a magyar közszolgálati médiák helyzetével. Azt azonban szeretném világossá tenni, hogy a kormány minden tekintetben - és csakis - a törvényesség híve, és az ön által is említett és tudott problémákat is a törvények betartásával kívánja megoldani.
Gyakran elhangzik az a kifejezés: médiaháború. Elhangzik úgy, hogy eddig senki nem tette világossá a magyar polgárok számára, hogy médiaháború ott és akkor van, ahol és amikor sérül a törvényesség. A polgári koalíció kormánya számára ez nem képzelhető el.
(15.20)
Tisztelt Képviselő Asszony! Melyek valójában a magyar média problémái? Először is: három éve lépett hatályba a médiatörvény, így a tapasztalatok alapján szükséges a törvény és a magyar médiarendszer alapos szakmai áttekintése, amelynek előkészületei a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában megkezdődtek. A kormány a szakmai műhelyekkel és szervezetekkel, a médiatestületek tagjaival együttműködve, pontos menetrend alapján kezdi meg a helyzet felmérését, egy koncepció kidolgozását, végül átfogó törvénymódosító javaslat parlament elé terjesztését.
Ugyancsak lényeges probléma, és a kormány kéri, az Országgyűlés is minél hamarabb tegyen eleget annak a követelménynek, hogy minél előbb - hangsúlyozom: minél előbb - valamennyi médiatestületben egyidejűleg álljon helyre a törvényes rend, azaz az új tagok megválasztásra kerüljenek.
Harmadrészt pedig: az utóbbi időben felvetődött, hogy a Magyar Televízió bármilyen módon is kuncsorogna úgymond állami támogatásért, miközben a Magyar Televízió vezetése - nagyon helyesen - pusztán azokat a kérdéseket egyezteti a magyar kormánnyal, amelyek a médiatörvényből adódóan egyébként is a költségvetési törvényben szabályozandók. Már most szeretném jelezni, hogy a kormány tervezi: helyreállítja az 1995-ös politikai konszenzust, amelynek eredményeként a Magyar Televízió jövőre több milliárd forinttal nagyobb támogatást kapna, amelyet eddig azért nem kaphatott meg, mert az előző években a kormány felrúgta az említett politikai konszenzust, és kétharmados többségét kihasználva megfosztotta a tévét az említett összegtől. Vagyis az önök kormánya rossz döntéseket hozott, e döntésekkel rossz helyzetet teremtett, s most ezen helyzet következményeit az MTV vezetésének szemére hányják.
Tisztelt Képviselő Asszony! A polgári koalíció kormánya a Magyar Televízió és a médiapiac szabályozása terén is a törvényesség megtartását tekinti alapvetőnek. Ezért tartja szükségesnek a pénzügyi helyzet rendezését, a médiatestületek megújítását és a piac szabályozását megfelelő módon, törvényes keretek között orvosolni, s ezért kérjük nemcsak az ön, hanem a tisztelt Ház valamennyi képviselőjének támogatását a nemcsak gyors, de hatékony és a bajokat hosszú távra orvosló rendezés érdekében.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból, szórványos taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem