DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak tájékoztatni szeretném a képviselő urat és a tisztelt Házat az azóta lezajlott fejleményekről, mintegy kiegészítve az ön valóban több ponton meghökkentő információit.
Való igaz, '94. március 21-én az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnökségi ülésén Fejes László akkori elnökségi tag vetette fel a Váci úton épülő német irodaház bérletének kérdését. Ezen elnökségi ülést követően aztán '94. április 9-én került sor a bérleti szerződés aláírására, amelyet bérbevevői oldalon az OEP akkori titkárságvezetője és a költségvetési és pénzforgalmi főosztály vezetője írt alá.
A bérleti szerződés valóban a XIII. kerület, Váci út 37. szám alatti bürócentrum tulajdonában álló Office Center irodaház helyiségeit érinti, oly módon, ahogy ön is elmondta: az irodaház négy emeletén, 4043 négyzetméter területen, plusz 40 parkolóhellyel együtt helyezett el mindösszesen 123 fő alkalmazottat, 7 főosztály személyi állományát. Itt nyert egyébként elhelyezést a Deák-projekt 400 négyzetméteren beüzemelt területen, komplett hardver- és szoftverállománnyal, 5 fő munkatárssal. Itt egyébként olyan projektről van szó, amelyre milliárdokat költöttek ezt megelőzően, de a bevezetésére tulajdonképpen sohasem került sor, és amely hónapok, sőt, most már évek óta áll.
A bérleti díj mértékét az osztrák központi statisztikai hivatal által közzétett '86-os fogyasztói árindex alapján határozták meg, amelyet az értékőrzés alapjának tekintettek. A mindenkor esedékes díjat a bérbe adó cég osztrák schillingben számlázta, amelyet a számla benyújtásakor érvényben lévő, MNB által kiadott középárfolyam alapján egyenlítettek ki. Az árfolyamból származó különbözet a következő havi számlán került elszámolásra; a szerződés alapján a bérbevevőt terhelte a bérleménnyel kapcsolatos minden járulékos költség, beleértve - ahogy ön is említette - a felújítási munkálatokat, valamint az üzemeltetési költségeket is.
(15.10)
A kialakított négyzetméterárak a schilling mindenkori jegybanki jegyzéséhez igazodnak, ennek emelkedő árfolyama tehát szükségszerűen maga után vonja a forintban kifejezett összegek jelentős emelkedését. A határozott időre kötött szerződés csak a jövő év folyamán jár le, ugyanakkor soha senki nem firtatta ezen szerződés szükségességét, a középvezetői szintű döntés jogszerűségét, gazdaságosságát, a főosztályok praktikus létét, figyelemmel arra, hogy néhány főosztály megosztott személyi állománya a központi székházban működik. Ezen szerződés fennállta alatt a bérlemény után '94. április 9-étől '98. augusztus 10-éig bezárólag mindösszesen majdnem egymilliárd forintot, egészen pontosan 982 millió 140 ezer forintot fizetett ki a társadalombiztosítás. Ebből a tőkéből egy igazgatóság elhelyezése megoldhatóvá vált volna. Gondolok itt például a Fővárosi és Pest Megyei Igazgatóság évek óta görgetett és mindmáig meg nem oldott elhelyezési problémájára.
Tájékoztatom a tisztelt Házat arról is, hogy a megkötött szerződés - ahogy ön is említette - egész pontosan '99. április 9-én jár le. A jogszerűségi és gazdaságossági vizsgálatról Selmeczi Gabriella politikai államtitkár asszony soron kívül intézkedett. Vizsgálatot rendelt el a felelősségi körök és személyi konzekvenciák megállapítására is, figyelemmel a szerződés felbontásának lehetőségeire és hatásaira. Ennek eredményéről a tisztelt Házat a vizsgálat lezárta nyomán természetesen haladéktalanul tájékoztatni kívánjuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Csurka István is tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem