CSURKA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

CSURKA ISTVÁN
CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt évek önző, nemzetellenes privatizációja és hatalom-összevonó politikája következtében veszélyben van Magyarországon az önkormányzatiság. A jelenleg is működő önkormányzatok kétharmadában egy héttel ezelőttig az Országos Választási Bizottság jelentése szerint még nem adták le sem a polgármester-jelöltek, sem a képviselő-testületek helyeire pályázó állampolgárok nevét.
(15.30)
A társadalom egy jelentős része, főként a kistelepüléseken elzártan élők semmilyen érdeklődést nem mutatnak a helyi önkormányzati hatóságok megválasztása iránt. Ez a demokrácia szomorú ténye, de nem ok nélküli, nem a nép eredendő közönye következtében állott elő. A Tocsik-botrány rablása, az önkormányzati tulajdon elvétele, elprivatizálása és ellenérték nélküli elvétele, a sok forrás nélküli követelmény, a sok vagyonfelélés és a föld népének végtelen kizsákmányolása és magára hagyottsága okozza ezt a közönyös magatartást.
Pedig az Orbán-kormánynak jó lenne tudnia, hogy a ránk boruló világgazdasági válságból az egyik menekülés az erős önkormányzat, a gazdasági és társadalmi kérdések helyben való elintézése és megoldása, a kis egységek függetlensége és önmagukért való tevékenysége.
Az önkormányzatoknak meg kell adni a törvény adta lehetőséget, hogy helyi erőforrásaikat helyben hasznosítsák, sőt ehhez nagyarányú támogatásban kell részesülniük. Hozzon törvényt az Országgyűlés, hogy minden helyi kezdeményezés elsőbbséget élvez a nemzetközi nagyvállalatok kétes célú és hasznú befektetéseivel szemben! Arra kell bátorítani az önkormányzatokat, hogy ne engedjenek a nyomásnak, és ne Penny Marketek építésére adjanak engedélyt, hanem a helyi fűszeres vagy csizmadia támogatását szavazzák meg.
Az Országgyűlés hozzon törvényt, amelyben megtiltja a nagy cégeknek, az államnak működési költségeik áthárítását a védtelen kis közösségekre. Meg kell védeni a helyi családi ipart, kereskedelmet a nemzetközi áruházláncok túlsúlyától, erőszakos terjeszkedésétől. Meg kell védeni a kis- és közepes keresetű embereket az olyan terhek elviselésétől, amelyek keletkezésébe semmi beleszólásuk nem volt. Például a Postabank 100 milliárdja - ezt teljes egészében a bankszektor nagykeresetű vezetőinek és a privatizációban érintett személyeknek kell kifizetniük.
A kormány segítse a kis és nagyobb önkormányzatok összefogását bizonyos nagyobb létesítmények - például gabonatárolók - építésében és a terményértékesítés megszervezésében. Az önkormányzatoknak tulajdonhoz, működőtőkéhez kell jutniuk. A fenyegető világgazdasági és pénzügyi válság, amellyel szemben az állam sokszor tehetetlen, sokkal kevésbé tud behatolni és pusztítani a saját tulajdonát működtető önkormányzatba, amely a helyben lakó sok kicsi tulajdonos összefogó, együttműködő rendszerét tartja össze.
A sok félig vagy sehogyan sem sikerült változás között az önkormányzatiság törvényes megteremtése mégiscsak az egyik ígéretes lépésünk volt a demokrácia kiteljesedése irányába. Ne hagyjuk elveszni! Köszönöm. (Taps a MIÉP és a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem