POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A kérdés a diákigazolványok cseréjére vonatkozik, és úgy szól, hogy elegendő volt-e a kormánynak a rendeletet módosítani. Bízvást mondhatjuk, hogy nem volt elegendő csak ennyit megtenni, hiszen az előállt helyzet elég sok okra vezethető vissza. 1,8 millió űrlapot kellene az általános és a középiskoláknak visszaküldeni. Az előző kormány nem vette figyelembe, hogy a vakáció közbejön, és az iskolák ezt két-három hónapig nem teszik meg. Maga az űrlap sem volt tökéletes. Az ugyan szerepel rajta, hogy "kérjük, hogy az aláírás egyik irányba se lógjon ki a keretből", csak az nincs rajta, hogy ki írja alá, különös tekintettel egy írni még nem tudó elemista, 7-8 éves elsőosztályos gyerek esetében. De ez a kisebb gond.
A nagyobb gond az, hogy kevés volt az idő, nem egyeztették ezeket az űrlapokat, így aztán nem is gyártották le ez alapján az igazolványokat. További gond, hogy 14 ezer Volán-buszsofőrnek kellene látnia azt az igazolványt, amit el kell fogadnia, amikor felszáll a gyerek. Ezt még nem kapták meg. A múlt héten kiküldtünk egy tájékoztató anyagot, s ezen mintegy "wanted", körözött szerepel "Minta Alfréd", hogy hogyan is néz ki egy diákigazolvány, amit a buszsofőröknek el kell fogadniuk. Megrendeltük a régi diákigazolványokat, hiszen ha nincs legyártva az új, akkor a régit kell használni, a Pátria Nyomda ezt le is szállította az iskoláknak. Külön körlevélben értesítettük az intézményeket, hogy erre módjuk van, sőt szükséges is, hogy megtegyék. Módosítottuk a kormányrendeletet, 1999. február 28-áig kihúzva a határidőt, s felvettük a kapcsolatot a közlekedési vállalatokkal, hogy még Budapest bérletpénztárainál is fogadják el szeptember 30-áig a szeptember 30-áig érvényes diákigazolványokat, és ne követeljenek semmilyen egyéb írásbeli bizonyítékot, egyébként törvénytelenül, se a kisdiákoktól, se a szüleiktől.
Jelentem, hogy a helyzet ilyen szempontból mára megnyugtatónak mondható. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem