DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Medgyasszay Képviselő Úr! Úgy gondolom, az ön felszólalása jó példa a Ház számára, hogy miként lehet egy kérdés kapcsán rendkívül pragmatikusan, az ügy lényegét előrevivő módon felszólalni.
(15.40)
Nem kívánok foglalkozni azokkal a megnyilatkozásokkal, amelyek az ellenzéki oldalon hangzottak el, de azért hadd emlékeztessem Kuncze képviselő urat arra, hogy amikor én hivatalba léptem, rögtön aznap megalkottam az 1/1998. számú FVM-rendeletet (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Éljen!), és most pedig a búzával kapcsolatban az 57/1998. számú FVM-rendelet látott napvilágot. Nem tudom, hogy Kuncze képviselőtársam mennyire tudja nyomon követni az eseményeket, de talán a számokból érzékelheti, hogy azért egy és más történt. Úgy gondolom, azon nem szabad csodálkozni, hogy ön nem értette meg, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium milyen rendelkezéseket hozott. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
Ami viszont az egyéb felvetett kérdéseket illeti: a búzán kívül természetesen megfelelő intézkedéseket hoztunk az almafelvásárlás, a tej árának kialakítása ügyében, és megindítottuk az akciót az iskolás, óvodás és bölcsődés gyermekek ingyenes tejellátása érdekében, és az sikeresen folyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azt hiszem, Kuncze Gábor képviselő úrnak épp elég fejtörést okozott, hogy miként lehetne ezt a hatalmas hátrányt behozni, meg is indult nyomban mögöttem, hogy valamilyen módon megpróbálja behozni a hátrányt. De úgy gondolom, hogy ismeretesek az egyéb rendelkezések is, amelyek a tűzoltó munka mellett mindig tartalmazták a stratégiai megoldásokat.
Medgyasszay képviselő úr helyesen látta, és helyesen mutatott rá arra, hogy mi meghoztuk az intézkedéseket, és most bejelentettem - nem az összeset felsoroltam, hanem bejelentettem -, hogy a következő hónap 15. napjáig az egész stratégiát egységes szerkezetben, áttekinthető módon a Ház rendelkezésére fogjuk bocsátani.
Ez Horn Gyula miniszterelnök úr esetében nem három és fél évig tartott, mint ahogy azt Horváth Béla képviselőtársam mondta, hanem Horn Gyula esetében három és fél évbe telt, hogy felismerje, hogy ő egy mezőgazdasági ország miniszterelnöke, de stratégiát a mai napig nem alkotott; tehát a mezőgazdaságnak nincs stratégiája. Mi kialakítottuk ezt, és úgy gondolom, hogy ebben nagyon fontos szerepet kapott az a szempontsorozat is, amelyet Medgyasszay képviselő úr felvetett, nevezetesen hogy a mezőgazdaságnak nemcsak energiafogyasztó, hanem energiatermelő és energialeadó szektorrá is kell változnia, ez a dolog lényege.
Ami a felvetését illeti, hogy a repceolaj üzemanyagként legyen felhasználható, valóban szóltam erről. Ugyancsak a hivatalba lépésem után adtam ki az utasítást arra vonatkozólag, hogy ennek részletei FVM-rendeletben nyerjenek megalkotást. Talán tájékoztathatom arról a tisztelt Házat, hogy időközben már ebben a tárgykörben levélben fordultam az igazságügy-miniszter asszonyhoz, kérvén őt, hogy a jogalkotási törvénynek megfelelően alkosson olyan jogszabályt, aminek értelmében nullszázalékos adókulcs alá legyen vonható a növényi olaj mezőgazdasági hasznosítása, hiszen ez forradalmasíthatja a mezőgazdaságunkat. (Taps az FKGP padsoraiban.)
Itt emlékeztetném önöket arra, hogy én már '90-ben is szóltam erről a kérdésről e Házban, akkor az MSZP képviselői hangosan elutasították még a gondolat felvetését is. Természetesen nemcsak a repce alkalmas növényi olaj előállítására, hanem nagyon is alkalmas például a napraforgómag, amelynek a növényi olajjá való préselése egy további kiegészítő üzemanyag-lehetőséget jelent. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Már most tájékoztatom a Házat, hogy természetesen a bioenergia és a biogáz hasznosítása tárgyában is megtettük a szükséges intézkedéseket. Erről hetente egy-egy alkalommal tájékoztatni fogom a Házat, amikor az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők újabb értetlenségüknek adhatnak kifejezést.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem