DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaságban mutatkozó túltermelési válság a világ egész lakosságát érinti, kivéve az éhező térségeket. Úgy gondolom, hogy azon országok száma, ahol a mezőgazdasági túltermelési válságot tapasztalják, állandóan növekszik, hiszen az Amerikai Egyesült Államoktól a környező országokig - például a búzatermelésben - mutatkozó túltermelési válság hatalmas indulatokat szabadít fel. Önök előtt is ismert, hogy mennyien borogattak magyar kamionokat, állítottak meg vasúti kocsikat, és mennyien hoztak különböző indokolt vagy indokolatlan védőintézkedéseket. Tény az, hogy a túltermelési válság hatásait a magyar gazdák sora érzi. Úgy gondolom, hogy ebből fakadóan a válság megoldására nemcsak a tűzoltó feladatokat kell elvégezni, hanem stratégiai megoldásokat is kell találni, ezért nem halogatható tovább a mezőgazdaság stratégiájának kialakítása.
Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja a búzán kívül az a tény, hogy van válság a kukoricatermelés, az almatermelés, a tejtermelés, a sertéshús termelése területén, a szőlő és bor ágazatban és egyéb ágazatokban is. Hogy ez mennyire így van, hadd emlékeztessem önöket arra, hogy termett Magyarországon mintegy 5 millió tonna búza, nem számítva ebbe bele a 2 millió tonna egyéb gabonafajtát. Most a kukoricatermést illetően várhatóan 6 millió tonna feletti termést fogunk betakarítani. Aki csak ezeket a számokat nézi, rögtön érzékelheti, hogy úgy a termelés pénzügyi részét, mint a raktározási részét illetően is olyan problémákkal kell megküzdenünk, amelyek új megoldások felvetését indokolják. A régi út tehát - hogy megtermeltük a különböző termékeket, és utána keletkezett egy káoszhelyzet - nem járható. Az, hogy a mezőgazdasági kormányzat miként oltotta ki a búza, az alma, a tej, a sertés és egyéb termékek vonatkozásában a lángot, úgy gondolom, ismert önök előtt.
Hadd szóljak most néhány szót arról, hogy a mezőgazdasági kormányzat arra az álláspontra jutott, hogy összhangot kell teremteni az egyes ágazatokban is. Tehát nemcsak a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti összhangot kell megteremteni, hanem az egyes ágazatokon belül is meg kell teremteni ezt az összhangot. Meg kell tehát teremteni a termelés, a feldolgozás és az értékesítés összhangját, és meg kell teremteni ezek anyagi és műszaki bázisát. Ennek értelmében bejelentem, hogy a támogatási rendszer átalakításához én már a hivatalba lépésem napján hozzákezdtem a munkatársaimmal együtt, és véglegesítjük a támogatási rendszer teljes átalakítását október 15-éig.
Miután azonban a mezőgazdasági naptár sürgősségi kérdéseket is felvet, így a búzaágazat ügyében hozandó stratégiai döntéseket korábban fogjuk ismertetni, illetőleg ezek egy részéhez már hozzá is kezdtünk. De hozzákezdtünk a szabályozórendszerek átalakításához: egyszerűsítjük, áttekinthetővé tesszük a szabályozórendszert, rendszerét középtávra kívánjuk szabályozni. A támogatás igénybevételét a mezőgazdasági regisztrációhoz kívánjuk kötni, hiszen megszüntettük az exportengedélyezéseket, de mindenképpen kell egy olyan áttekinthető mezőgazdasági rendszer, amelynek alapján a hosszú távú stratégiát szükséghez képest akár módosítani is tudjuk. A részletekről az elkövetkezendő hetekben tájékoztatni fogom a tisztelt Házat és az ország nyilvánosságát.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Kupa Mihály is tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem