DR. STUMPF ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány kérdésre szeretnék reflektálni, mert láthatóan a kincstári vagyonnal kapcsolatos kérdéskör számos olyan problémát felvetett, amely összefüggésben van az elmúlt nyolc év történetével, összefüggésben van az állami vagyonnal való gazdálkodással, összefüggésben van a privatizációval és az állami vagyon meglétéért vagy meg nem létéért való felelősségi körrel.
Bizonyos vagyok benne, nyilvánvalóan egy ilyen törvénymódosítás mindezekre a kérdésekre nem adhat választ, de figyelmezteti a kormányt arra, hogy e kérdés kapcsán mi mindent kell még megvizsgálnia.
A vita engem arról győzött meg, hogy a kormány helyesen jár el akkor, amikor megpróbálja az egységesebb tulajdonosi szemlélet érvényesülését, a következetesebb és körültekintőbb tulajdonosi jogok gyakorlását a javasolt módon elvégezni, a kormányzati szerkezeten belül egy új munkamegosztást előkészítve.
Azért gondolom azt, hogy ez így helyes, mert elég világossá válik: tényleg elég nagy összevisszaság van ebben a kérdésben. Tardos Márton képviselő úr jelezte az átláthatóságot. A törvény módosításának egyik legfontosabb célja, hogy ezen a területen is megpróbálja megteremteni az átláthatóságot. Csiha Judit hiányolta az egységes állami tulajdonosi koncepciót.
Többek között éppen azért nem készülhetett el az egységes állami tulajdonkezelési koncepció, mert ez a két nagy vagyontömeg is eltérő minisztériumok kompetenciájába tartozik. Többek között - részben felhasználva az előző kormány ezen a területen készült munkáit - egy olyan átfogó vagyonkezelési koncepcióra készül ez a mostani kormány, amely ezekre a kérdésekre is választ szeretne adni. Bizonyos vagyok benne, hogy a kincstári vagyon számbavételét nem a PM végezte, hanem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság; és továbbra is a Kincstári Vagyoni Igazgatóság fogja végezni, tehát nem a PM, amely korábban sem végezte.
Nagyon sokan lobbyznak, érvelnek, támogatják a pénzügyminisztert a felszólalásokban amellett, hogy nem kellene csorbítani a jogosítványait. A pénzügyminiszter jogosítványai nem csorbulnak. Felelősségi köre továbbra is jelentős lesz, és komoly beleszólása lesz azokkal a kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban, amelyek a kincstári vagyont is érintik.
Itt pusztán arról van szó, hogy a kormány szeretné áttekinteni azt a helyzetet, amely az állami vagyont érinti, és szeretne egy olyan stratégiai elképzelést készíteni, amely nem a töredezett állami vagyonok összeszedésével foglalkozik, hanem az állam mozgásterét, felelősségi körét jelöli ki, és pontosan meghatározza azon vagyontárgyak körét, amelyek tartósan állami vagyonban kell hogy maradjanak, éppen azért, hogy szolgálják a polgárok és a kormányzati politika érdekeit; másrészt pedig meghatározza a privatizálásra kerülő vagyonnak a részét, és ebben tiszta helyzetet teremtsen; elkerülje azt, hogy a föld és az erdők a kincstári vagyon részei, míg például az ezt kezelő társaságok az ÁPV Rt. körébe, fennhatósága és kontrollja alá tartoznak. Tehát ilyen értelemben egy sokkal egységesebb és világosabb helyzetet szeretne teremteni. A törvénytervezet ezt a módosítást, ezt a koncepciót szolgálja.
Kérem továbbra is a tisztelt Házat, hogy támogassa a törvénytervezet elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem