DR. STUMPF ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A kormány szervezeti intézkedéseket is szükségesnek tart az állam tulajdonában levő vagyonnal való hatékonyabb gazdálkodás érdekében. Ezért a két nagy tulajdonosi szervezet, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feletti miniszteri felügyeletet egy kézben kívánja összpontosítani.
A kormány az állam tulajdonában lévő vagyon kincstári vagyonra, illetőleg vállalkozói vagyonra való elkülönültségét a jövőre nézve is fenntartandónak tekinti, s nem tervezi a két tulajdonosi szervezet összevonását sem. Ez a két vagyoni kör az egymástól világosan megkülönböztethető állami feladatok ellátását szolgálja. A kincstári vagyon jelenti az állami és más közfeladatokat ellátó szervek infrastrukturális hátterét, míg a vállalkozói vagyon körébe sorolandók a jövedelemszerzési céllal is működtetendő vagyonelemek. Ez utóbbiak célszerű jogi formája a gazdasági társasági forma. További különbséget jelent a két vagyoni kör között az is, hogy amíg a vállalkozói vagyon körében a privatizációra továbbra is szükség van, addig a kincstári körben ez csak kivételesen fordulhat elő.
Az elvi különbözőségek ellenére mégis mindkét vagyoni körre nézve közös, hogy tulajdonosuk ugyanaz a személy, a magyar állam, egyaránt köztulajdonról van szó, valamennyi magyar állampolgár közös tulajdonáról. A kormány az egységesebb tulajdonosi szemlélet érvényesülését, a következetesebb és körültekintőbb tulajdonosi joggyakorlást azáltal tartja elérhetőnek, ha mindkét tulajdonosi szervezetért ugyanazt a minisztert teszi felelőssé.
Az elmúlt évek során a két tulajdonosi szervezethez rendelt portfolió összetétele gyakran nem az imént vázolt elvek mentén alakult, mára eléggé nagy az összevisszaság. Szükség lesz a két szervezet közötti kölcsönös portfolió-tisztításra, amely törvényhozási úton fog végbe menni, de amelynek előkészítése ugyancsak egyszemélyi irányítást követel. A közös felügyelet elősegíti, hogy egységes vagyongazdálkodási stratégia készüljön az állami tulajdonban maradó vagyontömegre.
Ismeretes, hogy az egyszemélyi miniszteri felügyelet irányában az első lépésre a kormány hatáskörében már sor került: július 8-a óta az ÁPV Rt.-ben a részvényesi jogokat a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter gyakorolja. A Miniszterelnöki Hivatal miniszterének a feladatra való kijelölésekor a kormányt kettős megfontolás vezette. Egyrészt nem akarta e feladatkörre a korábbi kormányzati gyakorlat szerinti önálló tárca nélküli miniszteri posztot fenntartani, nem akarta, hogy egy, e feladatra függetlenített miniszter túlságosan rátelepedjék a tulajdonosi szervezetre, mert eltorzítja a felelősségi viszonyokat. A kormány nagyobb önállóságot és több felelősséget vár el a jövőben az ÁPV Rt.-től. Másrészt a feladatkör ellátására reálisan számba vehető pénzügyminiszter figyelmét pedig nem kívánta még részben sem elvonni az önmagában is kiemelkedő fontosságú pénzügy-politikai feladatoktól.
Tisztelt Országgyűlés! A Kincstári Vagyoni Igazgatóság feletti miniszteri felügyeletről az államháztartási törvény rendelkezik, ezért a kormány szándékának megvalósítása e törvény módosítását igényli. Erről szól a törvényjavaslat. A törvényjavaslat államháztartási törvényt érintő része kizárólag azokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a pénzügyminiszternek a kincstári vagyonnal összefüggő hatáskörét a jövőben a kincstári vagyonért felelős, a kormány által e feladatra kijelölt miniszter vegye át. A módosítást követően tehát a törvény nem maga mondaná meg, hogy melyik miniszter gyakorolja ezt a hatáskört, hanem a kijelölést a kormányra bízza, amely ezt a lehetőséget a saját kormányzati szerkezetéhez igazodva rugalmasan alkalmazhatja. A kormány a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kijelölését tervezi a már említett indokok alapján.
Az állami vagyonról szóló rendelkezési jogosultság feltételeit és garanciális elemeit továbbra is a törvények tartalmazzák. E tekintetben a törvény semmilyen új változást nem tartalmaz.
A javaslatnak a polgári törvénykönyvet érintő rendelkezése a korábbi parlamenti ciklusban elkövetett törvényalkotási hibát korrigál a magyar állam általános képviselőjének a kijelölésével.
A törvényjavaslathoz tájékoztatásul csatoltuk azokat a jogszabálytervezeteket, amelyeket a kormány kiadni készül.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot fogadja el. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem