DR. GIDAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kapcsolódva a MIÉP fő referátumát készítő Rozgonyi Ernőhöz, valójában magam is osztom azt a véleményt, hogy a kincstári vagyonért felelős miniszter egy sajátos szerepet töltsön be. S azt hiszem, ismerve a személyt, ez garanciát is jelenthet.
De ugyanakkor hozzá kell azt is tenni, valójában itt sokkal mélyebb kérdésekről van szó. Mert egy ilyen vagyoni felelősség ellátása csak akkor lehetséges tiszta kézzel és felelősségteljesen, ha elkészítik a teljes körű vagyonleltárt, tételesen számba veszik, mégpedig nemcsak az aktuális vagyonleltárt, amit már nagyon régóta kérünk, illetve többször már vita tárgyát képezte, hanem a visszamenőleges vagyonleltárt is bemutatják.
Ha ugyanis a nyolcvanas évek végére vezetjük vissza ennek gyökereit, akkor azt megelőzően valójában a valamikori teljes közvagyon úgynevezett kincstári vagyonként is felfogható. S nagyon jól tudjuk, hogy ennek a vagyonnak több mint kétharmada eltűnt. Felelőtlenül, nem megfelelően a közvélemény elé tárva tűnt el ez a vagyon.
A kincstári vagyon esetében akkor lehet bizalmat szavazni egy ilyen felelősségteljes funkcióra, ha a vagyonleltárt elkészítik, ha összehasonlítják a korábbi vagyonleltárral, és az eltűnt vagyon teljes feltárása és nyilvánosságra hozatala megtörténik.
Ezt egyébként a MIÉP kezdeményezni is fogja. Ebben bizonyos szakmai munkákat végzett is már, s a dokumentumokat is természetesen nyilvánosságra fogja hozni.
Ezért nekem kérdésem is lenne Stumpf úrhoz: mennyire tervezik a vagyonleltár elkészítését visszamenőlegesen is? Ezzel természetesen az Állami Számvevőszéket meg lehetne bízni. Ezt a vagyonleltárt ne egyszerűen miniszterelnöki felelősséggel ruházzák fel, hanem a parlament elé kell behozni, és a parlamenten keresztül a teljes vagyonleltárt, visszamenőleg is, a közvélemény elé kell bocsátani.
Tehát ezt nem lehet sem a háttérben, sem egy szűk szakmai körben megvitatni, hanem nyilvánosságra kell hozni e vagyonleltár tételes, legalábbis fő tételeiben történő kimutatását. Választ szeretnénk arra kapni, vagy legalábbis közreműködnénk ennek a feltárásában, hogy a vagyon jelentős részének, a kincstári vagyon jelentős részének az eltűnése, a külföldiek kezére juttatása - gondolok itt a vízművekre -, ami természetesen szemben állt a közérdekkel és a közvéleménnyel, milyen jutalékrendszerben, milyen formában, milyen áron, milyen szerződések mellett történt. A szerződések felülvizsgálatát is fogjuk kérni.
Ezért az egész kincstári vagyon kérdése természetesen kapcsolódik a privatizáció általunk is kért felülvizsgálatához, és kérnénk - amennyiben megszavazza a parlament -, az új felelős miniszter is hatékonyan működjön közre, vagy legalábbis ezt a feladatát is végezze el.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP és a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem