DR. CSIHA JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT, a gazdasági bizottsági kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ahogy azt Nógrádi képviselőtársam elmondta, a gazdasági bizottság ülésén kisebbségi vélemény is megfogalmazódott. Nagyon röviden, négy tételben lehet összefoglalni. Megjegyzem, sajnálom, hogy a miniszteri expozé leglényegesebb elemeit nem tartalmazza a törvényjavaslat indoklása, hiszen sok vitától megkíméltük volna magunkat, ha világosabban fogalmazódik meg.
Ebből adódik az első vitakérdés, amely a részünkre megküldött előterjesztésben foglaltakat úgy aposztrofálja, hogy az a célja a törvényjavaslatnak, hogy egy hatásköri és vele járó felelősségátcsoportosításra tesz javaslatot. Sajnálatos módon a tervezetből tartalmilag ennél több nem is derül ki, ennélfogva hiányoltuk azt a koncepciót vagy annak egy felvillantását, ami arra engedne következtetni, hogy egy ilyen átrendezés vajon milyen gazdaságpolitikai célok érdekében történik, és mit vár az előterjesztő egy ilyen átrendezéstől.
Nem látszott, és a szóbeli előterjesztésben sem kaptunk erre magyarázatot, hogy az átrendezésen kívül - ha ez egyáltalán annak tekinthető - történik-e valami a hatékonyabb, eredményesebb vagyongazdálkodásban.
Hiányoltuk továbbá, hogy a javaslat nem illeszti az új irányítás, a költségvetési tervezés és beszámolás rendszerébe a kincstári vagyongazdálkodást. Megszüntet egy működő rendszert, és nem állít a helyére egy másik zárt rendszert.
Fogalmazásában is pongyolának minősítettük a javaslatot. A vagyongazdálkodásban olyan fontos, forintokban kifejezhető felelősségi körök tisztázatlanok maradtak. Úgy gondoljuk, hogy a gyors, lendületes jogalkotási munka nem feltételez ilyen méretű felületességet, amit ez az igen rövid módosító javaslat mutat.
Ezért nem is támogathattuk az általános vitára bocsátást sem. Úgy véljük ugyanis, hogy elvárható a kormánytól, becsülje meg annyira az ország házát, hogy megfelelően indokolt, a kormány szándékait tükröző gazdaságpolitikai hatásokat felvillantó javaslatot nyújt be. E javaslat nem ilyen, ezért is alakulhatott ki az a szavazási végeredmény, amely 16 igen, 9 nem és 1 tartózkodó szavazattal zárta az ülést.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem