DR. LENTNER CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1998 augusztusától kezdődően a magyar állampapírpiacon aggasztó események játszódnak le. A külföldi tulajdonban lévő, forintban kibocsátott magyar állampapírok összege az 1998. augusztus 1-jei adatok alapján 408 milliárd forint volt. Egy hónappal később, '98. szeptember 1-jén a külföldiek állampapír-állománya már csak 274 milliárd forint volt. Majd újabb egy hónap elteltével, október 1-jén a külföldi befektetők KELER-számlán tartott államkötvény-állománya már 175 milliárd forintra apadt.
A külföldi befektetők állampapírpiacról történő tőkekivonása két hónap alatt összesen 233 milliárd forint volt, vagyis az állampapír-befektetéseik több mint felét, azaz 57 százalékát kivonták a magyar piacról röpke két hónap alatt.
A pánikszerű tőkekivonással párhuzamosan az állampapírhozamok emelkedésében is markáns trendváltás volt megfigyelhető. A hozamok emelkedése jelentős mértékben a külföldi befektetők másodpiaci állampapír-eladásainak, valamint az aukciók iránti érdeklődésük visszaesésének tulajdonítható. Csak augusztusban a kötvénykereslet a kétharmadára, a diszkont kincstárjegyeknél pedig a felére zuhant.
A külföldiek állampapír-befektetéseinek rohamos visszaesése felveti az államháztartás egyre nyomasztóbb költségvetési hiányának finanszírozhatatlanságát. Nem lepődnék meg, ha a még mindig rejtve tartott '99. évi költségvetés hiányát a tb-alapokkal kiegészítve 700-800 milliárd körüli értékre mutatná be a pénzügyi kormányzat, aminek az áthidalására kibocsátott állampapírtömeg 2000-2500 milliárdos nagyságrendű is lehet.
A kérdésem: meddig tart a mélyrepülés az állampapírpiacon? Nem tart-e a sorozatos pénzügyi katasztrofális jelenségek kapcsán - mint például tőzsde, magyar cégek felvásárlása potom 15-20 százalékos árfolyamértéken - az államháztartás csődjétől, az államcsődtől, tekintettel arra, hogy az államháztartás hiányát egyre kevesebb befektető finanszírozza meg?
Várom szíves válaszát. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem