KERTÉSZ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

KERTÉSZ ISTVÁN
KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Lentner Csaba képviselőtársam "talán"-jára szeretnék magyarázatot adni. Lehet, hogy nem egészen érthetően fogalmaztam, amikor a pulpitusról beszéltem. Teljesen egyértelmű, hogy a jelenlegi kormány megemelte az adókat, az adózás átlagos mértékét, és utána ebből ad vissza valamennyit a családok támogatása jogcímén.
1996 óta fokozatosan csökken az adóterhelés átlagos mértéke - mint említettem, 22,6 százalékról ez évben 20,8 százalékra. Ez a csökkenés megtörik 1999-re. Ez a 730 milliárd forint egy 20,9 százalékos terhelést jelent. Ha hozzávesszük a 36 milliárd forint gyermekkedvezményt, akkor 21,9 százalékos átlagos terhelésnövekedés alakul ki. Közgazdaságilag egyébként nem érthető, hogy 4-4,5 százalékos vagy 10-13 százalékos jövedelemnövekedés a progresszió miatt közel dupla akkora adóbevétel-növekedéssel jár együtt. Ha még az átlagos elvonási szint növekedését is hozzáadjuk, akkor sajnálatos módon kialakul az, aminek tanúi lehetünk.
A gyermekkedvezmény megadását vagy nem megadását nem említettem a hozzászólásomban, holott Mádi László képviselőtársunk frakciószóvivőként erről beszélt. A parlament egy évvel ezelőtt nagyon kemény vitát folytatott ebben a témakörben, és akkor hosszas vita után alakult ki a kormánnyal szembeni álláspont, miszerint igenis az a társadalmilag, szociális szempontból igazságosabb és szerencsésebb megoldás, ha a minden gyerek által elérhető családi pótlék összegére fordítjuk azt az összeget, amit egyébként erre a célra szán a kormányzat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Akik részt vettek, valamennyien emlékszünk e vita lefolyására, hosszú vita után alakult ki az álláspont. Úgy gondolom, a helyzet most is hasonló, a tét sokkal nagyobb, ezért mindenkinek a felelőssége is sokkal nagyobb.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem