DR. LENTNER CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Jómagam is azon az állásponton vagyok, hogy elég nehéz helyzetben van a parlament az adótörvények tárgyalása kapcsán.
A személyi jövedelemadó törvény vonatkozásában egy közgazdasági anomáliára szeretnék utalni, amely nyilván több képviselőtársam figyelmét is megragadta az elmúlt napokban. 1998 és '99 viszonylatában egy 10,9 százalékos személyi jövedelemadó-növekmény szerepel a tájékoztató anyagokban. Lényeges ugyanakkor utalnom arra, hogy a gazdaság növekedése, bővülése 1999-ben 4, esetleg 4,5 százaléknál nem nagyon lesz magasabb, tehát úgymond, egy feleértékű gazdasági növekedés mellett egy kétszeres mértékű adónövekmény-emelés menne végbe. Konkrét jövedelemprognózisokat ugyanakkor nem ismerünk, illetve részlegesen rendelkezésünkre áll a közszférára vonatkozóan, miszerint az átlagbérek emelkedése itt 13 százalékos növekedést érne el, míg a dologi kiadásoké mindössze - és ez a lényeg! - 5-6 százalékos volna.
Ha a béreket emeljük, ugyanakkor a beruházások, a pótlás, a felhalmozás tulajdonképpen az infláció töredékét teszik ki, ez a termelési folyamatban egy torz erőforrás-allokációt fog okozni, aminek a helyrehozatala a későbbiekben a központi költségvetésnek jelentős kiadási tétele lesz. Itt tehát a humán erőforrások jövedelmeinek vélhetően az inflációt követő emelése - legalábbis a közszférában - bekövetkezik, de lényeges, hogy emögött nincs teljesítménynövekedés. Tehát a 10 százalékos növekmény mögött a gazdasági teljesítményoldal teljes egészében hiányzik, ami a későbbiekben felgyülemlő problémákat fog jelenteni.
Köszönöm a figyelmüket.
(18.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem