VÉGH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VÉGH LÁSZLÓ
VÉGH LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 1998. október 21-ei ülésén megtárgyalta a kormány által benyújtott T/274. számú törvényjavaslatot, amely a gépjármű adózásáról szóló 1991. évi LXXXII. törvény módosítását kezdeményezi. A módosító javaslat három fontos kérdéskörére szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét.
A gépjárműadó változásának egyik indoka az, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásig el kell érnünk, hogy ez az adónem is megfeleljen az Európai Unió direktívájának. Ezt a célt, illetve mértéket folyamatosan kell elérni annak érdekében, hogy ez ne okozzon hirtelen nagy terheket. Az alsó és a felső határ módosítása azért is indokolt, hogy mind az önkormányzatok, mind az Útalap bővülő forrásokhoz jusson.
A jelenlegi szabályozás szerint az adóalanyiság meghatározásánál lényeges kérdés az, hogy kinek a birtokában volt a gépjármű az adóév január hónapjának első napján. A módosító javaslat második lényeges eleme az, hogy ezen változtatni kíván, és a tulajdonosváltozást követő hónap első napjától az adó megfizetését is az új tulajdonos kötelezettségévé teszi.
A harmadik változás a kedvezményekre vonatkozik. A javaslat lényege az, hogy az adókedvezmény illesse meg azt a gépjármű-tulajdonost, aki olyan gépjárművet üzemeltet, amelyik megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak, függetlenül a gépjármű fajtájától.
A fenti módosító javaslatokat a gazdasági bizottság megtárgyalta, és 12:6 arányú többséggel elfogadta, valamint általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem