PODOLÁK GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság október 21-én tárgyalta a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. számú törvény módosítási javaslatait. A javaslatban valóban több olyan pozitív változtatás van, amit az elmúlt évek tapasztalata indokolt. Ezek közül különösen kiemelném a tulajdonjog időbeniségének figyelembevételét, valamint a jogellenesen eltulajdonított gépkocsik után az adókötelezettség szüneteltetését és esetenkénti megszüntetését.
A törvénnyel kapcsolatban egyetlen, de lényeges kérdésben volt alapvető eltérő vélemény a szocialista frakció részéről egyhangúlag, és ezért nem tartottuk általános vitára alkalmasnak az előterjesztést. Ez pedig a gépjármű súlyadójának az 1999. évre indokolatlanul nagy mértékű, 50 százalékos emelése 600 és 1200 forintra az eddigi 400 és 600 forintról, amely minden megkezdett száz kilóra vonatkozik.
(11.40)
Az eddig megismert adó- és illetéktörvények - melyek itt a parlament előtt voltak - és az 1999. évi várható és prognosztizálható adónövekedések hatásai egy átlagautóval rendelkező állampolgárt az alábbiak szerint érinthetik, ha lehet ezt egyáltalán prognosztizálni. Ha egy átlagautó 10 ezer kilométert megy egy évben - ami elég kevés - és csak 1000 kiló súlyú, akkor ez a növekedés el kell hogy érje és el is fogja érni az ez évihez képest körülbelül 25-30 ezer forinttal való többletkiadást. Ez egy jelentős növekedés, amelyből csak maga a súlyadó várhatóan 5000 és 7000 forintos nagyságrendet fog kitenni - és egyebeket még nem is vettem - az üzemanyagadó figyelembevételével is. A begyűrűző egyéb kiadások, amelyek szintén az autót sújthatják, elérik a 4000 forintot.
Az teljesen egyértelmű, hiszen az önkormányzatok többségének ismert a jelenlegi anyagi helyzete és várható a változás a következő évben is, nem kétséges, hogy nem az adó alsó mértékében lesz érdekeltségük, hanem elsősorban arra kényszerülnek, hogy minél magasabb szinten közelítsék meg a felső határt. Ez egyben feszültséget is jelenthet az önkormányzatok részéről.
Nem kétséges, hogy ezek a többletkiadások a családokat sújtják, hiszen a gyerekeket is szállítani kell, munkába is járni kell, és a gépjárművet döntően erre használják fel, csakúgy, mint a kisvállalkozásokat. Az általános vitában fejtjük ki az ezzel kapcsolatos részletes véleményünket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem