BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Kosztolányi úr észrevételeihez szeretnék két megjegyzést tenni.
Az egyik: nekem nincs problémám a kétötödös szabállyal. Nekem csak azzal van problémám, ha ezt a miniszterelnök - alkotmánysértő módon - nem tartja be.
Természetesen tudom a különbséget az összes többi bizottság, az állandó bizottságok és a vizsgálóbizottság között. Az állandó bizottságokra ugyanaz a többségi elv érvényesül a Magyar Országgyűlésben, mint magára az Országgyűlésre. Az állandó bizottságok esetében eszembe sem jutna ilyen javaslatot tenni, mint amit itt teszek.
Itt azért tettem a javaslatomat a 9. pontban és azzal összefüggésben a bizottság összetételére vonatkozó javaslatomat, mert a vizsgálóbizottságokra a Házszabály megalkotásakor az a szándék érvényesült, hogy a konszenzuselv érvényesüljön. Ez vezetett ebben. Itt tehát félreértés van közöttünk.
Azt is meg kell jegyeznem - ezt már az ügyrendi bizottság ülésén tisztáztuk Salamon László elnök úrral -, hogy a Házszabály lehetővé teszi egy olyan javaslat érvényesítését, amelyet a 9. pontban tettem, hiszen a Házszabály azt mondja, hogy vannak az általános szabályok, amelyektől az Országgyűlés eltérhet. S én éppen arra teszek javaslatot - és eléggé megindokoltam mind az általános vitában, mind most, hogy miért teszem ezt a javaslatot -, hogy ebben az esetben a konszenzuselv érdekében térjen el az általános szabálytól az Országgyűlés.
A másik megjegyzésem: az a szellemes javaslat, hogy majd esetleg Vancsik úr kilép a maga bizottságából, azért nem állja meg a helyét, mert a Nikolits-Antalóczy-Tóth-féle javaslatban az a szöveg szerepel, hogy a bizottság elnöke "a" független képviselő legyen, egyértelművé téve, hogy abban az egyetlen független képviselőben gondolkodnak a javaslattevők, aki nem az MSZP-frakcióból kilépve válik független képviselővé. Tehát ez nem volt igazán jóhiszemű észrevétel ahhoz, amit Nikolits István az imént mondott.
Köszönöm szépen.
(20.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem