ROZGONYI ERNŐ

Teljes szövegű keresés

ROZGONYI ERNŐ
ROZGONYI ERNŐ (MIÉP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Televízió - amely állítólag közszolgálati, mint tudjuk - eljutott oda és abba az állapotba, amikor úgy tűnik, nincs kiút, nincs már hová süllyedni. Erkölcsileg és anyagilag egyaránt az egész egy nagy csődtömeg. Gazdálkodása - amennyiben ezt a valamit így lehet nevezni - a teljes összeomlás állapotában van.
A közszolgálatiság normáinak érvényesülését egyébként sok minden gátolja, így többek között a szándék hiánya mellett az MTV reklámfüggősége, hiszen az intézmény működőképessége már-már alapvetően kereskedelmi bevételein múlik. E bevételek begyűjtése érdekében az MTV gyakran törvénysértő gyakorlatot folytat, sorozatosan sérti meg a médiatörvény reklám- és szponzorálási tilalmát, korlátait.
A szakértelem diadala, hogy még ilyen gyakorlat mellett is az üzleti tervben előirányzott reklámbevételnek csak mintegy 50 százaléka realizálódott 1998-ban. A Magyar Televízió Közalapítvány hónapok óta nem rendelkezik kuratóriumi elnökséggel, nem rendelkezik közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzattal, és mindenekelőtt nem rendelkezik a közszolgálatiság teljesítéséhez elengedhetetlen, az objektív műsorpolitikát lehetővé tévő szükséges mennyiségű és biztonsággal tervezhető pénzforrásokkal.
Csak ízelítőül hadd mondjak néhány adatot. 1996. október 1-jei megalakulásától kezdve maga előtt görget egy 1,4 milliárdos APEH-tartozást, egy 1,5 milliárdos fizetési hátralékot az Antenna Hungária felé, 1997-re datálhatóan egy közel 2 milliárdos központi költségvetési követelést, 1998-ra jelentkezik a médiatörvényhez képest 1,5 milliárdos támogatási igénye, ami a mai napig is rendezetlen.
(9.40)
Négy-hat hónapja nem képes beszállítóinak számláit kifizetni, ezen belül a műsorkészítő munkatársakat sem fizeti. Kifizetetlenek a külföldi beszállítók is, a nemzetközi szervezeti tagdíjak is, és a műsorcserék '97-98. évi követelései is - s a többi s a többi, folytathatnám.
Megállapíthatjuk: az elektronikus médiaszektor átgondolatlan, és akkor finoman fogalmaztam; privatizációja, a szabálytalan, felelőtlen, és ilyennek megtűrt belső gazdálkodás, az előző, mindenben szakértő kormányzat lekezelő és ezen keresztül tudatos politikai függőséget teremtő finanszírozási gyakorlata a Magyar Televíziót most, 1998 utolsó hónapjaiban a közvetlen csőd, összeomlás állapotába hozta. Ugyanakkor érthetetlen és elfogadhatatlan a Magyar Igazság és Élet Pártja számára az a helyzet, hogy hónapok óta miért nem kerül felállításra az MTV Közalapítvány Kuratóriuma. Igaz, azt sem értjük, miért nem választható meg a MIÉP jelöltje az ORTT elnökségébe. Meg egyáltalán: miért, milyen célból és milyen erők akadályozzák a MIÉP jelöltjeinek a törvény alapján járó kuratóriumi képviseletét?
Egy dolog biztos: amennyiben nem történik gyors és hathatós kormányzati pénzügyi beavatkozás, és az Országgyűlés továbbra is vonakodik a kuratórium tagjait hivatalba helyezni, úgy az MTV Rt. látványos csődje, bukása elkerülhetetlen. Ennek következménye lehet a műsorkészítés, illetőleg a televíziózás időbeli korlátozása, a műsor teljes ellehetetlenülése, súlytalanná válása, míg maga az intézmény pedig privatizációs prédává válhat, dolgozói pedig, nem utolsósorban komoly problémaként az utcára kerülhetnek. Melegágya ez a helyzet a hír- és aktuális műsorok befolyásolásának is, a politika és pénztőke összefonódott érdekbefolyásának is.
Kérdés, meddig nézi ezt a kormány tétlenül, mit tervez a kormányzat a teljes anyagi, erkölcsi és pénzügyi összeomlás elhárítása érdekében. Remélem, valami elképzelés van erről. Köszönöm szíves türelmüket. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem