DR. HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Bauer Tamás képviselő úr felszólalásában megszólította az igazságügyi államtitkárt, és úgy gondolom, kötelességem reagálni az általa elmondottakra. Sajnálatos, hogy nincs itt a képviselő úr.
Nem kívánok hivatkozni a törvény 2. §-ával kapcsolatban a képviselők rendelkezésére álló indokolás szövegére, illetve csak utalok Lentner képviselő úr e vonatkozásban imént elmondott szavaira. Csupán egyetlen momentumot szeretnék kiemelni: Bauer képviselő úr arra hivatkozott, hogy a minisztérium és a kormány álláspontjával ellentétben a tervezett szabályozás az ő álláspontja szerint nem adekvát és nem megegyező a német és az osztrák rendelkezésekkel. Ő ezt arra alapozza, hogy a német szöveg, amelyet egyébként bizonyos magyarázó részekkel együtt a minisztérium bocsátott a rendelkezésére, a "Mißbrauch", vagyis a visszaélés kifejezést használja - a joggal való visszaélést -, míg a magyar törvényszöveg a nem rendeltetésszerű joggyakorlást. Szeretném a képviselő úrnak és mindenkinek megnyugtatásul elmondani, hogy elméleti megközelítésben ez a két kifejezés ugyanazt jelenti, tehát a rendeltetésszerű joggyakorlásnak az ellentéte a joggal való visszaélés, a nem rendeltetésszerű joggyakorlás ennek megfelelően a joggal való visszaélés szinonimája, e tekintetben tehát nem szabad, hogy kételye maradjon a képviselő úrnak.
Egyébként pedig engedtessék meg nekem, hogy a képviselő úrtól kapott, eredetileg a Pénzügyminisztériumból származó német nyelvű anyagból egyetlen mondatot magam is idézzek, amelyben mint cseppben a tenger van benne ennek az egész intézkedésnek a lényege. Ez így hangzik: "Umgehung liegt also vor, wenn etwas geschieht, das das Gesetz zwar nicht gewollt hat, ohne es aber ausdrücklich zu verbieten, wenn man sich also zwar dem Wortlaut des Gesetzes entsprechend verhält, aber gegen seinen Sinn handelt." (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási időkeret leteltét.) Vagyis magyarul: megkerülés történik akkor...

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem