KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Én is nagyon rövid leszek. Először is szeretném megköszönni az államtitkár úrnak, hogy fogadókész volt azon javaslatomra, hogy halasszuk el az általános vitát, hiszen ez a vita is megmutatta azt, hogy bizony sokszor napok vagy hetek kellenek ahhoz, hogy megértsük egymást, rá tudjunk világítani a problémákra és az tényleg befogadásra is kerüljön. Úgy gondolom, hogy az eltelt hetek csak javára szolgáltak, reményeim szerint javára szolgálnak a törvényjavaslatnak.
Én tulajdonképpen a módosító javaslatokról már nem is nagyon kívánok szólni, hiszen egy része a bizottsági üléseken elfogadásra került, a másik része gazdasági bizottság módosító javaslatával rendezésre kerül, a harmadik ága pedig a kapcsolódó módosító indítványoknak a sora, ahol az általunk felvetett problémákat szintén kezeli a törvény.
Ilyennek ítélem a dotációs tőkének a pénzbeli, illetve az ingatlanrésznek megfelelő elkülönítését, vagy adott esetben a pontosabbá tételét. Ez ma még nem látszik a képviselők előtt, hiszen a kiegészítő módosító javaslatok nem kerülhettek be értelemszerűen a részletes vitára, de ott ezt a nagyon fontos problémát kezeli a módosító javaslat, amit Göndör képviselőtársammal nyújtottunk be.
Egyetlenegy nyitott kérdés van, a határidő kérdése, tehát hogy mikorra kell a jelenleg működő közraktáraknak, fióktelepeknek teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket... Fióktelep persze nem működhet, mert az majd a törvény hatálybalépésével indulhat el. De a jelenleg működő közraktáraknak mikorra kell azokat az új feltételeket teljesíteni, amelyeket a törvényjavaslat megfogalmaz. Itt a bizottsági vitában a kormány ragaszkodik az eredeti elképzeléséhez, és úgy ítéli meg, hogy két év felkészülés szükséges a jelenleg működő közraktáraknak ahhoz, hogy ezeket a feltételeket meg tudják valósítani.
Én mégis azt mondom, hogy az elkövetkezendő bizottsági üléseken a kormány még fontolja meg azt, hogy szigorú feltételt írjon elő a feltételek teljesítéséhez. Én belátom azt, hogy szükséges egy felkészülési idő, de azt már kevésbé látom be, hogy ennek az időtartama két év kell hogy legyen. Csak szeretném emlékeztetni tisztelt képviselőtársaimat arra, hogy amikor megalkottuk a közraktárról szóló törvényt, akkor is egy lényegesen rövidebb időszakot írtunk elő, ennél a jelenlegi törvénymódosításnál lényegesen szigorúbb feltételek teljesítése érdekében.
Amennyiben a kormány ezt a javaslatot még kész megfontolni és kész a szigorítás irányába elmozdulni, nem hiszem, hogy ezzel a közraktárakat lehetetlen helyzetbe hozza. Úgy gondolom, hogy akkor egy olyan törvénymódosítást fogadhatunk el a jövő héten, illetve zárószavazással az azt követő héten, amely méltó utóda lesz annak a közraktári törvénynek, amit az elmúlt évek során a Házban közösen megalkottunk.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem