DR. DEMSZKY GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. DEMSZKY GÁBOR
DR. DEMSZKY GÁBOR (SZDSZ): (Helyéről felemelkedve, mikrofonját igazgatva, a mellette ülő képviselők felé:) Nem vagyok frakcióvezető-helyettes - mindegy.
Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tegnap Budapest polgárai harmadszor is főpolgármesterré választottak. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Szórványos taps a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Éljen!) Meggyőződésem, hogy a főváros vezetése teljes embert kíván, ezért ígéretemhez híven lemondok egyéb tisztségeimről. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.) A főpolgármesteri megbízólevél átvételének napjától lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról is.
Büszke vagyok arra, hogy Budapest polgárai a munkám, nem pedig az ígéreteim alapján találtak harmadszor is alkalmasnak arra, hogy a főváros élére állítsanak. Meggyőződésem, hogy többről döntöttek, mint a főpolgármesteri tisztről. A tegnapi választásnak fontos politikai jelentése is van. Budapest nem monolitikus hatalmat akar, hanem a hatalom megosztását. Nemcsak a fővárosban, de a vidéken is politikailag kiegyensúlyozott önkormányzatok alakultak. A választás tegnap bebizonyította: a magyar politikai élet nem kétosztatú, hanem a jobboldali és baloldali lehetőség mellett létezik egy erős szabadelvű alternatíva is.
Magyarország egyetlen liberális pártja, a Szabad Demokraták Szövetsége továbbra is meghatározó pártként vesz részt a települési önkormányzatok munkájában. A főváros polgárai tegnap közel egyenlő arányban szavaztak bizalmat a három meghatározó politikai erőnek. Budapest lakosainak többsége ellensége a központosításnak, és híve a nyitott, liberális, demokratikus és átlátható politikának. A tegnapi választás bizonyítja: nemcsak demagógiával, de józan, felelős, a megegyezések lehetőségét kereső politikával is elnyerhető a bizalom.
Budapesten azok vannak többségben, akiknek nemcsak a város, de annak a lakói is fontosak. Azok is fontosak, akiknek nincs módjuk a gázszámlát kifizetni, azok is, akik kevés nyugdíjukból igyekeznek túlélni a holnapot, és azok is, akiknek nincs fedél a fejük felett. Nem a polgárság aratott győzelmet a nincstelenek felett, hanem az állampolgárok, a budapestiek választottak maguknak felelős és elszámoltatható tisztségviselőt. Én úgy látom, hogy az önkormányzati választásokon a szolidaritás és a józan ész kerekedtek felül. Az elmúlt nyolc év, a liberális várospolitika sikerei közös munka eredménye. Előbb a Fidesszel együttműködve az első négy évben, majd a szocialistákkal koalícióban a második négy évben igazgattuk a várost. Mindkét ciklusban a megegyezés lehetőségét kerestük a demokratikus ellenzékkel. Konfrontáció helyett a józan, vállalható kompromisszumok megtalálása volt a célunk. Büszke vagyok rá, hogy a legfontosabb várospolitikai célok tekintetében liberálisok, szocialisták és konzervatívok képesek voltak együtt szavazni és Budapest érdekében kompromisszumokat kötni. Azt gondolom, hogy ezzel példát mutattunk a parlamenti képviselőknek is.
Budapest Európa ékköve. Az egyik legfontosabb híd Kelet és Nyugat között. Budapestnek gyönyörű múltja van, és az új évezredben nagyszerű jövőre ítéltetett. Budapest nagy, erős és büszke város; s ebben az országban súlyos hibát követ el, aki Budapest ellenében politizál. Magyarországnak erős és gazdag fővárosra van szüksége. Budapest az európai integráció motorja, a régió gazdasági, kereskedelmi és kulturális központja. A magyar vidék polgárainak, sőt minden magyarnak a Kárpát-medencében és szerte a világon erre az erős és elképesztő ütemben polgárosodó, világvárosi Budapestre van szüksége. Ez a város képes arra, hogy maga után húzza az országot, és ennek az óriási húzóerőnek nincs alternatívája. Ha a magyar parlament Budapestnek ad valamit, akkor a vidéknek is ad. Ha elvesz tőle, akkor a vidék sem lesz gazdagabb ezáltal. Ezért arra kérem önöket és elsősorban a budapesti képviselőket, hogy legyenek a partnereink.
Teremtsünk együtt erős és otthonos világvárost! (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem