DR. SZABÓ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 1996 őszén új fejezet kezdődött a balkáni háború történetében. A fáradhatatlan Holbrooke úr sokadik közvetítése végre sikert aratott, Daytonban tárgyalóasztal mellett ültek, vagyis megállapodtak a szerbek, horvátok és a muzulmánok a boszniai háború befejezéséről.
Ebben az optimista hangulatban hozta meg döntését a Magyar Országgyűlés is a magyar műszaki kontingens kiküldéséről. Abból kiindulva, hogy a magyar katonák alapvetően a kiküldetésüket segítő, támogató környezetben fogják teljesíteni, az a döntés született, hogy a kontingens biztonsága úgy is megnyugtatóan garantálható, ha a katonák csak egyéni, önvédelmi fegyverzettel rendelkeznek. Ennek következtében a műszaki kontingens kötelékébe tartozó BTR-80-as páncélozott szállítójárművekről leszerelték a rendszeresített géppuskákat.
Ma már nem célszerű feleleveníteni azokat a vitákat, amelyek következtében ez a politikai döntés született, hogy a Magyar Köztársaság értékelése szerint hat darab géppuska megjelenése teremt alapvetően új helyzetet a Balkánon. A helyzet azóta alapvetően megváltozott; nem a mi felfogásunk, hanem a helyzet az, ami megváltozott.
A közelmúltban a Boszniai Szerb Köztársaságban a választók ismét a radikálisok mellett tették le a voksukat, a koszovói válság következtében ismét az egész térség instabillá vált. A NATO beavatkozási terveire válaszként a jugoszláv miniszterelnök-helyettes, a radikális Seselj válaszlépésekkel fenyegette meg a szomszéd országokat is; a boszniai szerbek pedig teljes szolidaritásukról biztosították a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot. Érezhetően megnövekedett tehát annak a veszélye, hogy a radikálisok provokációt követnek el az SFOR erői ellen. Ezt egyébként a NATO katonai helyzetelemzései is megerősítették.
Az természetesen senkinek nem jut az eszébe, hogy az esetleges provokációk miatt ki kellene vonulni Boszniából és az SFOR-erőket onnan ki kellene vonni, hiszen ez a háború kiújulásához vezethetne, ami ismét lángba boríthatná az egész Balkánt. Nyilvánvaló azonban, hogy egy ilyen atrocitás veszélye a rendszeresített fegyvereitől megfosztott magyar kontingens esetében nagyobb, mint a megfelelően védett SFOR-szövetségeseknél. Ennek következtében katonáinkért érzett teljes felelőssége tudatában kérte a Magyar Honvédség parancsnoka azt, adjuk meg számukra a lehetőséget arra, hogy kellő védelmet biztosíthasson a térségben szolgálatot teljesítő katonáinknak. (Csurka István közbeszólása.)
Ezzel a szándékkal a Honvédelmi Minisztérium teljes mértékben azonosul, ezért kérjük a tisztelt Országgyűlést, adja meg a lehetőséget a megnyugtató önvédelemhez.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a javasolt változtatás semmit nem változtat a műszaki kontingens rendeltetésén és feladatain, továbbra is megmarad annak egyértelműen nem harcoló alakulat jellege. Mindösszesen arról van szó, hogy a műszaki alegység fegyverzetét összhangba hozzuk a térségben hasonló feladatokat ellátó más alegységekkel, tekintettel arra, hogy a magyar egység az egyetlen olyan alakulat az SFOR-ban, amely nem rendszeresített eszközeivel vesz részt a műveletekben.
(21.00)
Arra is szeretném ráirányítani a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a nemzetközi erőkben szolgálatot teljesítő más nemzeti kontingenseknél is megfigyelhető, hogy bizonyos óvintézkedéseket tesznek. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a magasabb szintű védelem feltételei és garanciái jelenleg is fennállnak. Az igény esetén nyújtandó támogatás beérkezéséig azonban a zászlóaljnak nagyobb védelmi képességgel kell rendelkeznie. A határozat módosításával ezt a védelmi képességet állítanánk helyre.
Kérem, hogy támogassák az előterjesztésünket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem