LEZSÁK SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napok történéseit, legalábbis az első szakaszt a mai nap azzal zártam le, hogy egy levelet írtam a miniszterelnök úrnak. Ebből olvasok föl néhány részletet. (Zaj. - Felzúdulás az ellenzék soraiban.)
"Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hazánk légterének az esetleges szakaszolt NATO-légicsapáshoz való átengedése, illetőleg a Vajdasági Magyar Szövetség ezzel kapcsolatos álláspontjának megismerése ügyében a tegnapi napon megbeszélést folytattam Szabadkán Kasza József úrral, a VMSZ elnökével, valamint a VMSZ tartományi és szövetségi képviselőivel. Kifejtették, hogy szövetségük október 12-én kelt állásfoglalása szerint - őket idézem -: »Ahogy Magyarország jogos elvárása saját biztonságának szavatolása a NATO részéről, úgy számunkra is létkérdés az anyaország és a nemzetközi közösség oltalma.«
Amint az miniszterelnök úr előtt is ismert, a vajdasági magyarok álláspontjának lényege az a kérdés, hogy az anyaország ne járuljon hozzá a légtér átengedéséhez. A Vajdasági Magyarok Szövetsége vezetőinek szabadkai tájékoztatása meggyőzött arról, hogy félelmeik indokoltak, sokéves állandó veszélyeztetettségük a közelmúltban kialakult helyzetben a legkomolyabb fenyegetéssé súlyosbodott, a szerbiai teljes mozgósítás és az amerikai elnöki megbízottnak a szerb elnökkel folytatott, akkor még kiszámíthatatlan kimenetelű tárgyalásainak légkörében.
(16.00)
Martonyi János külügyminiszter úrtól a zárt ülésen magam is megnyugvással értesültem arról, hogy kézzelfogható közelségbe került a békés politikai rendezés, vagyis a katonai támadás esélye az azóta aláírt megállapodás következtében a minimálisra csökkent. Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar légtér átengedésével kapcsolatos kormányzati álláspont kialakításában nem kapott megfelelő hangsúlyt a vajdasági magyar vezetőkkel való egyeztetés, vagy ha igen, abból félreértések származtak. Ezek jövőbeni kiküszöbölése és a valóban egységes kormánypárti álláspont érdekében szükségesnek tartom a magyar-magyar csúcs mielőbbi összehívását, azaz e konzultációs fórum nemzeti egyeztető tanácsként való intézményesítését, összhangban a koalíciós kormányprogrammal. (Páva Zoltán felmegy az elnöki pulpitusra, és egy iratot ad át a főtitkárhelyettesnek.) Mindenképpen szorgalmazom, hogy állítsák vissza mielőbb a szabadkai EBESZ-missziót, és megnyugvással értesültem arról, hogy ez felmerült többek között Németh Zsolt államtitkár úr szegedi tárgyalásán is."
Tisztelt Ház! A döntés elhalasztására lehetőségünk nincsen. Fenntartásaim ellenére képviselőtársaimtól az MDF képviselőcsoportjában azt kértem, hogy ne ellenezzék a koalíciós kormány előterjesztését. A kormányom ellen szavazni magam sem fogok.
Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem