KELETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Gyuricza Béla kijelentésére szeretnék két percben reagálni.
Nem az előző kormány döntése volt, hogy az IFOR-, majd később SFOR-alakulatok csak önvédelmi fegyverrel menjenek ki. Erre vonatkozóan a parlament hozott határozatot - szeretném képviselőtársamat emlékeztetni. Ez egy felelős határozat volt, azért, mert akkor a NATO ennek a csoportnak a biztonsági garanciáit megadta. És arra is szeretném emlékeztetni önt, hogy ez a biztonsági garancia, mint utóbb kiderült, több mint egy hónappal ezelőtt megszűnt.
Azt gondolom, hogy ha a parlament adott egy felhatalmazást egy katonai kontingens kiküldésére biztonsági garanciák megléte mellett, amelyet a NATO garantált, akkor indokolt lett volna, hogyha a kormány tájékoztatja a parlamentet ezeknek a garanciáknak a megszűnéséről (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.), hiszen ez egy nagyon fontos körülmény volt a kiküldetésüknél.
Másrészt azt gondolom, jó lenne, ha a képviselőtársam világosan fogalmazná meg, kik azok, akik megakadályozták, hogy ezt ma napirendre tűzhessük. Tudomásom szerint ugyanis a Szocialista Párt frakciója kívánt volna foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert igenis rendkívül fontosnak tartjuk azokat a biztonsági garanciákat, amelyekkel a magyar katonák kint vannak Okucaniban.
Ezen túl azt is szeretném elmondani, hogy ha ez egy héttel később kerül napirendre, nem tartottam volna későinek az időpontot, hiszen a parlament legalább felelősséggel fel tud készülni erre a kérdésre. Többek között abban, hogy megvizsgálja, milyen feladatokat látnak el ma az Okucaniban lévő katonáink, pontosabban, kell-e ez a létszám, esetleg csökkenteni kell, mert a legnagyobb biztonság mindig az, hogyha egy kisebb létszámmal dolgozunk, vagyis egy veszélyeztetett helyzetben csak a legfontosabb feladatokat látják el ezek a katonák.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem