VINCZE LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy választókerületem, Csongrád megye öt településének lakossága érdekében forduljak önhöz a védetté nyilvánított területek természetvédelmi minősítésének felülvizsgálata tárgyában.
Dóc, Sándorfalva, Baks, Pusztaszer, Ópusztaszer polgármesterei már 1995 májusában kérelemmel fordultak az akkori miniszter úrhoz ügyükkel, melyre érdemi választ a mai napig nem kaptak. A fent nevezett települések területeit a jogszabályként ki sem hirdetett és annak nem tekinthető, az Országos Természetvédelmi Hivatal 1/1976/4. számú határozata természetvédelmi területté nyilvánította, és ezen határozattal a környékben lévő legelők, szántók, szőlők, gyümölcsösök, de a belterületi lakóépületek is védett területek lettek. Az ezt követően megjelent jogszabályok szerint a községek belterületét tilos védetté nyilvánítani. Közel 13 ezer ember mérgelődik azon, hogy számtalan ügyben a természetvédelmi szakhatósággal kell egyeztetni. Sok bosszúságot okoz a fennálló helyzet, mely a települések fejlődését is akadályozza.
A helyi önkormányzatok - de jómagam is - szükségesnek tartják és kérik, hogy a térség pontosan meghatározott része természetvédelmi szempontból védett legyen; a védetté nyilvánítás alól mentesüljenek a belterületek, utak; az intézkedés vegye figyelembe az önkormányzatok érdekeit, az okszerű gazdálkodás elveit, valamint a természetvédelem érdekeit egyaránt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem: mikorra várható a korábban védett területek természetvédelmi minősítésének felülvizsgálata azok indokoltsága szempontjából, valamint a törvényes egyeztetés?
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem