VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, az teljesen jogos felvetés, hogy olyan adózási rendszer felé haladjon az ország, amely eleget tesz az arányos közteherviselés elvének, ugyanakkor biztosítani tudja azokat a kiadásokat is, amelyeket az állam az állami funkciók ellátásához vállalt. Amióta az ókorban az akkori adófizetők összetörték a cseréptáblákat, azóta mindenki elégedetlen az adórendszerrel, és nem hálás feladat arról beszélni, hogy a beszedett adók milyen célokat szolgálnak, valóban hatékonyan kerülnek-e felhasználásra.
Azt hiszem, az új kormánytól elvárni azt, hogy az eltelt négy hónap alatt lényegi és mélyreható reformokat indítson el akár a járulékrendszerben, akár az adórendszerben, nem volna szerencsés. Négy hónap alatt a kormány elő tudta készíteni azokat a változásokat, amelyek valamilyen irányt mégis jeleznek. Nyilván képviselő úr is tudja, a kormányprogram azt fogalmazta meg, hogy a 2000. évre kell előkészíteni egy olyan adóreformot, amely ennek a kormánynak, a kormányprogramban foglalt céloknak megfelel.
Hadd említsek mégis néhány olyan szempontot, amely, úgy gondolom, jelzés értékű ebben az adórendszer-változásban, és jelzi azt, hogy a kormány mely pontokra kívánja tenni a hangsúlyokat.
Az adórendszerben általunk javasolt változtatások először is csökkentik a jövedelemcentralizációt, azaz kevesebbet vonnak el az emberektől, mint korábban. Mintegy 2 százalékponttal csökken a jövedelemkoncentráció.
Szeretném elmondani azt is, hogy Magyarország pozíciója nemzetközi összehasonlításban az összes adóbevétel/bruttó hazai termék arányát tekintve az elkövetkezendő években is javulni fog. Ennek az elvonásnak az aránya javaslatunk szerint, az irányok szerint mindenképpen csökkenni fog, reményeink szerint úgy, hogy közben a terhelés is arányosabbá válik. Azaz nem az az elsőrendű szempont, nem az az elsőrendű cél, hogy a terhek valamilyen arányos módon csökkenjenek, hanem az, hogy oly módon tudjunk adóztatási rendszert kialakítani, amely a jövedelmek terhét teszi arányosabbá; tehát nem a csökkentés mértékében kell arányosnak lenni, hanem a jövedelemterhelés mértékében. Azt hiszem, egy adórendszer alapja igazából ez.
Szeretném elmondani azt is, hogy az ön által is említett helyi adókról szóló törvényben a kormány valóban kész egyfajta kompromisszumra. Több olyan képviselői indítvány van már, amit a kormány alaposan megfontolt, és a végszavazásnál valószínűleg támogatni is fog.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ez a törvénymódosítás nem teremt új adónemet, hiszen az ön által is említett érték alapú ingatlanadózás a rendszerben most is megvan, ezt most is választhatják az önkormányzatok. Az persze kétségtelen tény, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az önkormányzatok inkább a sokkal egyszerűbb, sokkal "kényelmesebb" megoldás, a négyzetméter alapú ingatlanadózás irányába mentek el. Mindössze két olyan önkormányzat van az országban - de azért van -, amelyik már 1998-ban is értékalapon veti ki az ingatlanadót. Ha arányos közteherviselésről beszélünk, akkor az ingatlanadózásnál is előbb-utóbb el kell jutni arra a szintre - amit képviselő úr is említett -, hogy valóban a vagyoni és jövedelmi arányoknak megfelelő módon történjen ennek az adónemnek a kivetése.
Mindezekhez hadd tegyem hozzá, hogy az adórendszer mellett a járulékrendszerben is történik lényegi módosítás, hiszen az a fajta járulékcsökkentés, amire a kormány javaslatot tesz, 115 milliárd forintot hagy kint a vállalkozók zsebében, ennyivel kevesebbet von el a központi költségvetés.
Mindezen javaslatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy például az szja-rendszeren belül a progresszív adótábla mértéke csökkenjen. A kormány jóval kiegyenlítettebb adókulcsokra tett javaslatot, csökken az adókulcsok száma is. Újra el kell mondanom, hogy a családok számára nyújtott, a gyermek után járó adókedvezmény is 30 milliárd forintot hagy kint a családok kasszájában.
Azt hiszem, hogy az elmúlt hónapok alapján mélyreható változást valóban nem lehetett elindítani, de azt lehetett jelezni, hogy milyen irányokban gondolkozik a kormány. Amennyiben képviselő úr is úgy látja - és ehhez támogatását a képviselő úr frakciója is meg tudja adni -, akkor valóban egy érdemibb, 2000-ben megtörténő adóreformhoz lehet a munkát a következő évben elkezdeni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem