NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Frakcióvezető Úr! Örömmel hallgattam felszólalását, hiszen a most elhangzott állásfoglalás alapvetően egybeesik a kormány értékelésével. Reményeim szerint a parlamenti pártok képviselőinek döntő többsége is magáévá tudja tenni ezt az álláspontot.
Engedjék meg, hogy Szájer képviselő úr gondolatai közül kiemeljek különösen egyet; nevezetesen azt, hogy az új szlovák kormány rendkívül nehéz, ám történelmi küldetése éppen az, hogy visszavezesse Szlovákiát az európai fejlődés fő vonalába. Nem gondolom, hogy itt valamiféle tisztán szlovák érdekről lenne szó. Az, hogy Szlovákia visszakerüljön ebbe a folyamatba, ahogyan képviselő úr is fogalmazott, kifejezetten érdeke Szlovákia szomszédainak, köztük a visegrádi országoknak. Hadd jegyezzem meg, hogy rendkívül komoly lehetőséget hordoz az újjáélesztett visegrádi együttműködés arra, hogy tevékeny segítséget tudjon nyújtani Magyarország Szlovákiának ahhoz, hogy ez a visszakapcsolódás sikeres legyen. De érdeke ez a nyugati világnak is, amely integrálni kívánja ezt a térséget. Elég egy pillantást vetnünk a térképre, és látjuk, hogy a térség euro-atlanti integrációja közös szomszédjuk, Szlovákia nélkül nem teljes. Az integrálandó térség Szlovákia nélkül hiányos. A biztonság és jólét övezetének kibővítése északi szomszédunk nélkül csonkább, mint vele együtt.
Természetes tehát, hogy a Magyar Köztársaság kormánya minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy Szlovákia mielőbb visszakerüljön ebben a folyamatba. Tudni kell azonban, hogy a felelősség e tekintetben mindenekelőtt azoké, akik Szlovákia sorsát ezentúl irányítják. Szintén érdemes megemlíteni azt a felelősséget, amely azoké, akik az integráció körének bővítéséről, a folyamat tempójáról döntenek. A gazdaságpolitikai kihívás ugyanis nem jelentéktelen Szlovákia esetében. Magyarországon is tudjuk, hogy az elmúlt években lefolytatott reformok milyen nehézségeket jelentettek, és mi áll még előttünk - Szlovákiában ezek javarészt elmaradtak.
Tisztelt Képviselő Urak, Hölgyek! Számunkra, magyarok számára azért is fontos, hogy Szlovákia ne szakadjon le végzetesen a többi visegrádi országhoz képest az integráció folyamatában, mert ez a leszakadás mintegy 600 ezer magyart is érintene. Többször kinyilvánítottuk: hazánknak nem érdeke új vasfüggönyök keletkezése Közép- és Kelet-Európában, s különösen nem a magyar határ mentén, hiszen ezek a vasfüggönyök akkor magyarlakta területeket is kettészelnének.
Tisztelt Ház! Örvendetes valóban, ahogy képviselő úr fogalmazott, hogy az MKP, a Magyar Koalíció Pártja részt vehet a kormányban.
(9.20)
Jó levonni a megfelelő tanulságokat; látható, hogy az egység politikája a szlovákiai magyarok körében beérett, és én azt hiszem, hogy innentől természetesnek tekinthetjük azt is, hogy demokratikus politikai erők a szomszédos országokban összefognak határon túli magyar közösségekkel. Reméljük, hogy nem lesz már olyan nagy esemény, ha egyszer egy magyar párt részt tud venni demokratikus környezetben a kormányzásban, hiszen a demokratikus erők összefogása egy azonos program mentén természetes dolog kell hogy legyen. Márpedig a határon túli magyarok az elmúlt években bebizonyították, hogy kizárólag demokratikus eszközökkel politizálnak, mindenfajta erőszaktól távol tartják magukat; úgy is fogalmazhatnék, hogy felismerték, egzisztenciálisan demokratának kell lenni.
Tisztelt Képviselő Urak, Hölgyek! Beérett továbbá egy másik nagyon fontos politikai felfogás is, nevezetesen, hogy értékalapon is szerveződhetnek nemzetközi kapcsolatok; a polgári erők között az elmúlt években kialakuló kapcsolatok mindenféleképpen példát jelentenek erre, és ez reményt jelent arra vonatkozóan is, hogy az alapszerződést tartalommal lehet megtölteni.
Befejezésül hadd tájékoztassam önöket arról, hogy Orbán miniszterelnök úr levélben jelezte vissza Dzurinda miniszterelnök úrnak, hogy készen áll a találkozóra, a mai nap folyamán pedig Martonyi külügyminiszter minden valószínűség szerint egy találkozót le fog tudni bonyolítani Kukan külügyminiszter úrral Strasbourgban.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem