LENDVAI ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Miniszter úrral mi helyben maradtunk.
Kérdés helyett persze úgy is fogalmazhatnék, ahogy a bűvészmutatványok közönségéhez szokták: kéretik a kormány kezét figyelni, ne csak a szavát! A szó tudniillik azt mondja, örüljünk annak, hogy az új kultusztárca ilyen szép költségvetési pénzekből gazdálkodik. Arról már kevesebb szó esik természetesen, hogy ennek a növekménynek a nagy része az új feladatokra esik.
A baj azonban az, amit a kéz csinál. Egyrészt 2,6 milliárd forintot elvontak az új egészségügyi hozzájárulás címén a kultúrától. Másrészt a kulturális törvény leplezett, a költségvetésben való módosításával, '99-es kötelezettségek elhalasztásával eltűnt újabb 3 milliárd. Eltűnik a Nemzeti Kulturális Alap is. Látszólag csak technikai módosításról van szó, hiszen a pénz most még megjelenik a minisztérium egy alfejezetében. Igen ám, de ettől jövőre vagy jövő utánra bármely költségvetési vitában ez a pénz elvonható lesz! Igen ám, és hiába a jó szándékú miniszter ígérete, hogy a társadalmi és szakmai szervezetek fogják ezt a pénzt eztán is osztani, erről most már csak az ő kegye gondoskodhat egy miniszteri rendelet formájában és nem a törvény.
Miniszter úr, kérdezem: mi a hosszú távú törvényes garancia arra, hogy a kultúra önadóztatásából, a kulturális járulékból származó pénzek minden évben eztán is a kultúrára használtatnak fel? És mi a hosszú távú garancia arra, hogy ezután is társadalmi-szakmai döntéshozás és nem centralizálás fog bekövetkezni? Kérdezem végül: miniszter úr, tudom önről, hogy nem helyeselte, vitatta, ellenezte ezt a lépést - hogy nem tudta megakadályozni?
Köszönöm. (Taps, derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem