HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint hallottuk, éppen ezekben a percekben veszi át Martonyi János, az Európa Tanács soros elnöke, tisztségét. Fél éven keresztül Magyarország tölti be e nagyon fontos intézmény elnöki szerepét. Ezzel kapcsolatban talán érdemes emlékeztetni arra, hogy az Európa Tanács egyik legfontosabb dokumentumát, a Szociális Chartát Magyarország még mindig nem ratifikálta. Mi, szocialisták nagyon szeretnénk, ha a következő hónapokban erre sor kerülne.
Két héttel ezelőtt ebben a témában kérdést intéztem Harrach Péter miniszter úrhoz, aki a jegyzőkönyv tanúsága szerint is azt válaszolta, hogy Tom Cox úr, a Szociális Charta főadminisztrátora - mondta ő, valójában az Európa Tanács szociális bizottságának elnöke is - azt javasolta, hogy jövő májusban kerüljön sor a ratifikálásra.
Őszintén szólva én ezt két hete is furcsállottam már. Részint azért, mert az Európa Tanács minél előbb szeretné ratifikálva látni a chartát, másrészt pedig Tom Cox úr, a szociális bizottság elnöke, derék szocialista politikus, úgyhogy aligha gondoltam, illetve furcsának tartottam, hogy halasztásra szólít fel bennünket. Telefonon sikerült vele beszéltem, és ő azt mondta, hogy nyilván félreértették a szavait, és titkára útján írásban úgy nyilatkozott, hogy az Európa Tanács azt szeretné, ha Magyarország legkésőbb májusig ratifikálná a Szociális Chartát. De mindenki örömére szolgálna - fogalmazott ő -, ha minél előbb sor kerülne erre a ratifikációra.
Természetesen nem azért kell ratifikálnunk a Szociális Chartát, hogy bárkinek külföldön elégedettséget okozzunk, hanem azért, mert a magyar társadalomnak szüksége van arra a szociális biztonságra, amit többek között ez a charta is garantálna. S ha a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság egyike a legerősebbeknek a világon, akkor nyilvánvalóan megengedhetjük magunknak annak a Szociális Chartának a ratifikálását, amelyet már Lengyelország, Szlovákia vagy Görögország is ratifikált.
Úgyhogy kérdezem államtitkár urat, hogy módosult-e az elképzelésük, és remélhetjük-e a charta minél korábbi ratifikációját.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem