FONT SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A becsületes szőlő- és bortermelő gazdálkodói réteg megélhetése lassan veszélybe kerül azáltal, hogy az előző kormányzat időszaka alatt ipari méretűvé vált a műborkészítés, a szőlőt sosem látott csigerbor-előállítás. Ma már a 3,5-4 millió hektoliter valódi bor előállítása mellett közel 2 millió hektoliter műbor készül el, és kerül forgalomba minden közteher nélkül, óriási bevételkiesést okozva a költségvetésnek, nemzetközi piacvesztést a magyar boroknak, egészségkárosodást a fogyasztóknak és egyben nehéz sorsot a szabályos keretek között dolgozó gazdálkodóknak.
Az elmúlt kormányzati ciklus alatt dr. Aszódi Ilona Katalin, volt MSZP-s képviselő tett javaslatot a borhamisítások visszaszorítására azáltal, hogy a borhamisítást külön tényállásként kezelje a büntető törvénykönyv. Sajnos a beterjesztő indítványát az akkori kormánypárt leszavazta. A közvélekedés egyértelmű érdekeltségi összefüggést látott abban, hogy az akkori hatalom képviselői nem nyúltak hatékonyan hozzá a borhamisítás kérdésköréhez, és ennek eredményeképp a mai napig feltárt számtalan borhamisítási eset közül egyben sem született elmarasztaló bírósági ítélet.
A felderítéseket végző VPOP, rendőrség, Országos Borminősítő Intézet már-már azt kérdezi, hogy tulajdonképpen miért is dolgoznak, ha az egyértelmű esetekben sem született ítélet, hiszen a jelenlegi hatályos jogszabály számos kibúvási lehetőséget ad, és emellett alacsony büntetési tételt ró ki az elkövetőkre.
(15.30)
Kérdezem miniszter urat, hogy azonosulni tud-e az előző kormány borhamisítókat védő magatartásával, vagy a közvélemény és a kormánypárti képviselők elvárásainak megfelelően a műborkészítés és borhamisítás visszaszorítása érdekében kezdeményez-e minőségileg új intézkedéssorozatot. Várom válaszát.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem