NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Nem mondanám, hogy teljesen értem, hogy mire irányul a kérdése (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.), mert Jeszenszky Géza nagykövet úrnak az 1865-ös függetlenségi háborúval kapcsolatos kijelentései, illetőleg (Felzúdulás az SZDSZ padsoraiban.) Amerika létrehozásával kapcsolatos kijelentései azt hiszem, mindenféleképpen megállják a helyüket, és egy ilyenfajta beszédben lehet indokolt a magyar-amerikai kapcsolatok összefüggéseinek az elemzése.
A másik megjegyzését kiemelve, hogy a határon túli magyarok képviselete mennyire feladata az Amerikába akkreditált nagykövetnek, illetőleg egyáltalán a nagyköveteknek ez mennyire feladatuk, azt tudom önnek mondani, hogy az alkotmány e tekintetben meglehetősen egyértelműen határozza meg a magyar kormány kötelezettségvállalásait, tehát a magyar kormány a határon túli magyarság iránt igenis felelősséget vállal, és ez kiterjed a nagykövetek feladataira is. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Tehát nem csupán Magyarországot, a 10 millió állampolgárt, hanem ezen túlmenően - együtt a 10 millió állampolgárral - a határon túli magyarság érdekeit, szempontjait is képviselik a magyar nagykövetek. Ami pedig az elszabadult, gyermeteg, üres locsogásról szól, ezzel kapcsolatban pedig, képviselő úr, azt hiszem, nem az amerikai nagykövetet kellene ilyen vádakkal illetni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem