DR. HÁMORI JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a kérdését, mely alkalmat ad néhány félreértés tisztázására.
Bár a jelenlegi körülményeink nem teszik lehetővé a száz év előtti millennium mai szemmel fantasztikusnak tűnő, de ugyancsak mai kitekintéssel rendkívül szükséges beruházásainak, építkezéseinek megismétlését, a millennium méltó megünneplésére most is jelentős, 20-25 milliárd forintot irányzott elő a kormány az 1999-2000-2001-es esztendőkre elosztva. Úgy gondolom, méltányos ez az összeg - ez a 25 milliárd -, hiszen az államalapítás ezredik évfordulóját, a magyar kereszténység ezer évét és az új harmadik évezred kezdetét ünnepeljük.
Mire fordítjuk az előirányzott összegeket? Először is - a száz évvel ezelőtti millenniummal szemben - most az ünnepségekhez szükséges beruházásokat szeretnénk a főváros mellett az egész országra kiterjeszteni.
(15.40)
Célunk, hogy minden egyes település, az ország minden kis- és nagyvárosa, a legeldugottabb falucska is részesülhessen a támogatásból igénye, szükséglete, saját kezdeményezése alapján. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Milliárd?) Ennek megfelelően már 1999-ben mintegy 3 milliárd forintot irányzott elő a nemzeti örökség programra - melyet ugyancsak meg lehet találni a költségvetésünkben -, építendő tárgyi örökségre, múzeumok felújítására, kastélyprogramra, egyéb beruházásokra.
A költségvetés elfogadása esetén és után megjelennek a pályázati kiírások erre vonatkozóan, melyek - ahol lehet - az úgynevezett matching fundként magánszemélyeknek, egyházaknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek egyaránt lehetőséget adnak terveik benyújtására, a kezelésükben lévő épületek felújítására, illetve értékeik maradandó megőrzésére. A pályázati rendszert egyébként nem kívánjuk mecenatúrával felváltani, bár esetenként - például köztéri szobrok elkészítésénél - szükségszerűen felkéréssel fogunk élni. Jelentős beruházásként kívánjuk folytatni a királyvárosok kiemelt épített emlékeinek, múzeumoknak, egyéb műemlékeknek már az elmúlt években megkezdett felújítását azzal a szándékkal, hogy a kiemelkedő történelmi helyek felújítását 2001-gyel bezárólag befejezzük.
Ugyancsak a millennium kiemelt része maga az ünnepi rendezvénysorozat. Már az előző, Erdődy Gábor által vezetett Millenniumi Iroda is számos, részben pályázati úton megítélt kisebb-nagyobb tervezett program finanszírozását elkezdte 1998-ban, 450 milliós ráfordítással. Az itt elfogadott programok előkészületi munkáinak folytatására, részben új programokra ez évben 2 milliárd forint fordítódik. Ehhez kapcsolódik a tv-filmek, sorozatok, illetve nagyobb, az ünnephez méltó filmek elkészítése. A pénzek elosztása egyébként nem a miniszterelnök egyéni döntésétől függ, hanem szakmai tanácsadó szervezet tesz majd javaslatot azok elosztására. Egyébként csak zárójelben jegyzem meg: millenniumi keretből kívánjuk növelni az ez évi 25 millió helyett 150 millióval a kissé elhanyagolt Magyar Történelmi Film Alapítvány támogatását is. Nagyon fontos a millennium és ezen keresztül a magyar kultúra külföldi rendezvényeken történő reprezentálása, méltó helyünk elfoglalása a világban. Erre mintegy 800 milliót kívánunk fordítani '99-ben.
A negyedik - némileg meglepő - kérdésére a válaszom: igen, természetesen minden, a millenniummal kapcsolatos állami kifizetésre érvényesek a közbeszerzési törvény szabályai.
Végül, de nem utolsósorban: a Nemzeti Színházat reményeink szerint a Városligetben, 10,7 milliárd forint költségkeretből három-négy évre elosztva - 1999-ben egyébként 1,5 milliárd áll erre rendelkezésre - fogjuk felépíteni, méltó helyen és formában, az új évezred küszöbén. Természetesen - bár lehet, hogy csak 2002-re készül el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - a Nemzeti Színházat, annak felépítését a millennium kiemelkedő eseményének tekintjük.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem