VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha az ön kérdésére röviden akarnék válaszolni, akkor azt tudnám mondani, hogy nem, nem állunk újabb adósságcsapda előtt. Engedje meg azonban, hogy ennél azért némileg hosszabban válaszoljak.
Az elmúlt években gyakran emlegetett adósságcsapda a valóságban három válsághelyzetet jelenthet. Az egyik ilyen válsághelyzet, amikor egy ország adósságállománya már olyan nagy mértéket ér el, hogy annak a kamatai is önmagában jelentős mértéket tesznek ki, és ez növeli az adósságcsapda kialakulásának lehetőségét. A második ilyen válsághelyzet, amikor egy ország külföldi eladósodásának mértéke ugrik meg nagymértékben; ilyenekre az elmúlt években néhány országnál volt példa. A harmadik példa az, amikor egy adott évben kerül nehéz helyzetbe egy állam finanszírozása. Ez a három helyzet az, amit általában adósságcsapdaként szoktak emlegetni.
Az elsőre azt tudom mondani, hogy amíg 1993-ban az ország adósságállománya a GDP, a bruttó hazai termék 89 százaléka volt, addig '98 végére ez a szint 60 százalékra csökken, és a '99. évi előirányzat a kormány prognózisa alapján 56 százalék körül alakul. Tehát ez alapján nem lehet adósságcsapdáról beszélni.
A másik helyzet, amikor egy ország külső eladósodása nő meg. Amíg '94-ben 18 milliárd dollár volt a külső eladósodásunk, addig '98 végére 8,9 milliárd dollár. Tehát ez is csökkenő tendencia - ez alapján sem lehet külső eladósodásról és adósságcsapdáról beszélni.
A harmadik probléma, amit ön is említett, ez a finanszírozással összefüggő probléma. Kétségtelenül igaza van abban, hogy az adott év finanszírozása a külső piaci bizonytalanság miatt megdrágult, megnehezült, de mint ahogy a múlt héten is utaltam rá a válaszomban, szerencsére szeptember végére, október elejére az állampapírpiac stabilizálódott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), úgyhogy ezen a területen sem beszélhetünk adósságcsapda kialakulásáról.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem