DR. KUPA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KUPA MIHÁLY
DR. KUPA MIHÁLY (független): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Választókerületemben az 1998. évi szüretet a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák fekete betűvel fogják beírni a naptárba. Az egész évben kedvezőtlen időjárást tetézte az októberi bő csapadék, a szőlő gyors rothadásnak indult, a felrepedt héjból kifolyt a szőlőlé. A hektáronkénti termésátlag és természetesen a minőség is katasztrofálisan lecsökkent. Példaként: 1997-ben 3 ezer négyzetméter területről 30-35 mázsát szüreteltek, ez az idén 3,5-8 mázsa körül alakul.
Az előző két év nyomott árai, az 1998. évi növényvédelem miatt felszökő költségek miatt a családi gazdaságok nemcsak veszteségesek, de anyagilag ki is merültek. Ezért reális a veszély, hogy jelentős területeken felhagynak a műveléssel, elhagyják a szőlőt, másrészt az idén az időjárás miatt fellépő nagyarányú lisztharmat- és peronoszpóra-fertőzés jövő tavasszal nagy költségkihatású növényvédelmet igényel, amelyre e családi gazdaságoknak nincs elegendő forrása, így a fertőzés tovább terjedhet.
Végül lehetetlen helyzetbe kerülnek a hegyközségek, hiszen a katasztrofális szüret miatt a felvásárlás után nekik járó hozzájárulás minimálisra csökkent, a termelők tovább nem terhelhetők, állami hozzájárulás nélkül a hegyközségek csődbe mennek.
Ez a nagyon vázlatos ismertetés is jelzi, hogy az általános mezőgazdasági szabályozás kereteiben ez a kérdés nem nagyon kezelhető. Hosszú távú és átfogó stratégiára van szükség, de mindenekelőtt anyagi támogatásra. Tudom, hogy miniszter úr, aki rendszeresen megfordul a Hegyalján, jól ismeri a problémát.
Tisztelettel kérdezem, hogy a leírtak és személyes tapasztalatai alapján milyen konkrét lépéseket tervez a kormányzat a helyzet azonnali, majd hosszú távú rendezésére. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem