PERLAKI JENŐ

Teljes szövegű keresés

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közbeszerzési törvény elfogadása óta számos tapasztalat gyűlt össze a közpénzek e szabályok szerinti felhasználásával kapcsolatban. Ezen ismeretek alapján 2000-ig terjedő végső határidővel a jogharmonizáció keretében is el kell végezni a törvény módosítását.
Az önkormányzatok és az állam a törvény hatálya alatt szolgáltatásokra, termékbeszerzésekre és építési beruházásokra sok milliárd forintot költöttek. Egyes vélemények szerint a pályázatok kiírásai leszűkítik a pályázók körét, más vélemények szerint, különösen a nagyobb beruházások esetén, a referenciák miatt néhány nagyobb cég árkartellt alakított. Ezen nagy cégek aztán hírnevüket, garanciájukat úgy váltják pénzre, hogy alvállalkozók végzik el a munkát, tehát az árrés a fővállalkozónál marad, ami nem lenne baj, ha nem a piaci ár többszöröséért vállalnák el a beruházás kivitelezését. Ilyen esetekben az eljárás rendjében tárgyalási lehetőség szükséges az árnak a piaci szintre szorításához. Hiszen az eredménytelenné nyilvánítás és az eljárás lezárása nem oldja meg a közbeszerzési szükséglet kielégítését, és az új eljárás indítása sem jelent garanciát a reális piaci árak elérésére.
Gondot jelent az a kitétel, amely szerint csak a fedezet megléte, költségvetés hatálya mellett lehet a pályázatot kiírni. Ugyanakkor a több éven át tartó beruházások esetén a kötelezettségvállalás költségvetési fedezetére nem lehet érvényes törvényt, rendeletet bemutatni.
További jelentős gond a kutatás-fejlesztési kapacitások és a meglévő nagy jelentőségű, nemzetbiztonsági érdekű ipari kapacitások kihasználásának hiánya. Ezzel szemben le lehet vezetni, hogy veszteség érheti az országot hosszabb vagy rövidebb távon a jelenlegi szabályozás mellett. A törvény nem ismeri a NATO-kompatíbilis, különleges, csak meghatározott szállítói körtől beszerezhető eszközök problémáját. A honvédelmi, nemzetbiztonsági érdekű beszerezések esetében az Országgyűlés honvédelmi bizottsága felmentést adhat. Ezután a minisztérium beszerzési szabályzata szerint jár el a HM beszerzési hivatala. A hazai ipar és munkahelyek védelme érdekében ki kell dolgozni egy olyan szempontrendszert és eljárásrendet, amely a külföldi szállítókkal szembeni úgynevezett offset-igények kezelését is biztosítja. Az offset a kifizetett árból történő visszavásárlás, beruházás a vevő országban. Szükséges a feltételek meghatározása az offset mértéke, ütemezése, összetétele és a visszaberuházások feltételei, továbbá a K+F együttműködés és a haditechnika szervizelésének hazai ellátása tekintetében egyaránt.
Szükséges a miniszteri rendelet kereteinek meghatározása is, hiszen 1999 elején gépjárműbeszerzések, híradás-technikai eszközök beszerzése várható. Mindennek alapján javaslom a törvény-előkészítés meggyorsítását, a védelemgazdasági és iparpolitikai szakértői megalapozást, valamint a szükséges egyeztetések megkezdését.
Kérdésem: milyen intézkedést tett, és várható-e 1999 elején a törvényjavaslat benyújtása az interpelláció tárgykörében? Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem