DR. HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Általában az interpellációkra adott válaszok közül kevés az olyan, amely a felvetett probléma gyors megoldását, méghozzá az egészen közeli jövőben történő rendezését helyezheti kilátásba. Jómagam azonban most abban a kedvező helyzetben vagyok, hogy megalapozottan tehetek ilyen ígéretet a tisztelt Háznak.
A kormány második félévi munkatervében november 30-ai határidővel szereplő feladat a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló előterjesztés elkészítése. Tárcánk a nyár vége óta dolgozik az előterjesztésen, a munka során figyelembe vettük a törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait és a Közbeszerzések Tanácsának javaslatait. A tervezetet október 20-án küldtük ki közigazgatási egyeztetésre úgy, hogy azzal kapcsolatban a Közbeszerzések Tanácsán keresztül a közbeszerzésekben érdekelt szervezetek is véleményt nyilváníthatnak. Az észrevételek alapján véglegesített tervezetet az előírt határidőben a kormány elé terjesztjük, így még ez év végéig a javaslat benyújtható lesz az Országgyűléshez.
Engedjék meg, hogy az interpellációban a közbeszerzési törvény kapcsán felvetett néhány konkrét problémára is röviden reagáljak. Azt az eljárást, hogy a közbeszerzés lezárása után a megkötött szerződést ne a nyertes, hanem alvállalkozóként kisebb cégek teljesítsék, a közbeszerzési törvény eddig sem tette lehetővé. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy a szerződést a nyertes ajánlattevőnek és az eljárás során megjelölt alvállalkozóinak kell teljesíteniük. Így tehát, ha az alvállalkozók felesleges igénybevétele drágítja a közbeszerzést, ez már az ajánlati szakban látható lesz. A tervezet a fedezet meglétének az egyes esetekben történő vélelmezésével egészíti ki a törvénynek az interpellációban kifogásolt, a fedezet vagy biztosíték meglétét megkövetelő rendelkezését. Ezt a szabályt, amely az Európai Unió irányelveivel összhangban van, semmiképpen nem lehet kihagyni a törvényből, mivel az az ajánlattevők felé jelent egyfajta garanciát.
A tervezet az interpellációban foglaltaknak megfelelően ki fogja venni a közbeszerzési törvény hatálya alól a NATO biztonsági beruházási programja keretében megvalósuló beszerzéseket, mivel ezekre a NATO által kidolgozott speciális eljárásrend vonatkozik.
(15.20)
Már csak a NATO-hoz való csatlakozásunk miatt is szükséges e kérdés ilyen módon történő rendezése.
A közigazgatási egyeztetés keretében mód van a közbeszerzés nemzetbiztonsági szempontjainak az illetékes tárcákkal történő további vizsgálatára és egyeztetésére is. Köszönöm szíves figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem