DR. FODOR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A büntető törvénykönyv "visszaélés kábítószerrel" bűncselekmény törvényi tényállását az Országgyűlés legutóbb 1993-ban módosította átfogóan. A változás lényege a szigorítás volt, illetve a büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentesítés lehetőségének a megteremtése az úgynevezett elterelés intézményével.
A kormány újabb javaslatával további szigorítást terjeszt a parlament elé, amelyben az alkalmi fogyasztókat is súlyos büntetési tétellel fenyegeti, és megszünteti részükre az elterelés intézményét. Nyilván képviselőtársaim közül is sokan látják és tapasztalják azt a megdöbbent sajtóvisszhangot, amit ez az indítvány kiváltott. Szinte alig van olyan nap, amikor a sajtóban ne jelennének meg pszichiáterek, orvosok, bírák tiltakozásai, illetve megdöbbenése azzal kapcsolatban, hogy milyen megfontolások alapján terjesztette be ezt a törvényjavaslatot a kormány, illetve hogy kikkel egyeztetett, kiknek a szakmai véleményére támaszkodott mindazon elképzelések kapcsán, amelyeket a tisztelt Ház elé terjesztett, hiszen az elmúlt évek tapasztalata pontosan ellenkező következtetések levonására kellett volna hogy késztesse a jogalkotókat.
Nyilván az államtitkár úr is tudja azt, hogy szerte a világon az a politika, amely egyszerűen a büntetésre helyezi a hangsúlyt a kábítószer-fogyasztás visszaszorításában - ami egyébként helyes és követendő cél -, mindenütt a világon kudarcot vallott. Az elmúlt években az európai országok és a világ más országai is más módszerekhez próbálnak nyúlni, Magyarország pedig ezek szerint visszatérni próbál egy olyan politikához, amelyről az elmúlt tizenöt-húsz évben mindenütt a világon bebizonyosodott, hogy alkalmatlan ennek a kérdésnek a kezelésére.
A kérdésem az lenne, hogy milyen megfontolásokból választja a kormány azt az utat, amely szerte a világon mindenütt kudarcot vallott, és melyek azok a példák, amelyek alapján úgy döntött, hogy ezzel tudja megoldani ezt a kérdést.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem