DR. HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magam is fájlalom, hogy az ünnepi megemlékezés méltóságát egy az ön kérdésére adott válasszal kell megtörnöm. A felvetés elől azonban kitérnem nem lehet. (Moraj az MSZP padsoraiban.)
A baloldali politikai agitáció és propaganda régi és bevett eszköze a névtelen olvasói levél. Többen emlékeznek még arra, hogy efféle levelekben kívánt az, úgymond, öntudatos munkásság halált Mindszenty bíboros fejére, és még többen emlékszünk a békés Vietnamot éltető, az imperialistákat szidalmazó, sajtóbeli ál-közfelháborodásra. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Te is írtál ilyeneket?)
A klasszikus magyar büntetőjog ténytartalom nélküli gyalázkodásnak nevezte azokat az eseteket, amikor valaki mást otromba jelzőkkel illet. Mivel ezek nem tényállítások, és nem is annyira minősítések, hanem önmagukban való gyalázkodások, a jogelmélet szerint tulajdonképpen nem is cáfolhatóak. A mai Btk. ezeket ezért a becsületsértés kategóriájába sorolja, ellentétben a hamis vagy valótlan tényeket tartalmazó rágalmazással. Az ilyesfajta esetek lex Pokol nélkül is bíróság elé vihetők, egyszerű becsületsértés címén. Ehhez tehát újabb törvényre nincs szükség, elegendőek a hatályos rendelkezések. Ennyit a dolog jogi vonatkozásairól.
Ami pedig az erkölcsi, etikai kérdéseket illeti: a levél írója - ha létezik egyáltalán - a fenti szöveggel önmagát minősíti. Minősíti továbbá a jelzett lap tartalmáért felelős személyeket az, hogy ezt a mocskolódást megjelentették. Hiszem azt, hogy nem minősíti viszont a lap olvasótáborát.
Végül engedjen meg a Toldi költőjétől egy sokak által ismert idézetet. "Ha egy úri lócsiszárral/Találkoztam s bevert sárral:/Nem pöröltem, - /Félre álltam, letöröltem." Bizonyosan tudom, hogy a megsértettekben megvan az Arany János-i alázat. De a kormány a helyén van! És ugyan hol vannak az úri lócsiszárok?
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem