BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezekben a napokban tárgyaljuk a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosítását. Ennek az egyebekben kis horderejű törvénymódosításnak van egy nagyon kritikus pontja, amit most idehoztam kérdés formájában. Így fogalmaz a javaslat: "A táppénzt meg kell vonni attól, aki a gyógyulását felróhatóan késlelteti, illetőleg az orvos utasításának nem tesz eleget." Ez a tervezett paragrafus okkal vált ki aggodalmat az állampolgárokban, betegekben, táppénzen lévőkben és a még egészségesekben egyaránt.
Természetesen elvárható és kívánatos, hogy a beteg együttműködjön az orvosával. Az új egészségügyi törvény - amelyet tavaly télen hozott a Ház - ebben a szellemben íródott. De kérdés, hogyan is kell értenünk ezt a tervezett új paragrafust. Vajon lehet-e, kell-e ilyen drasztikusan szankcionálni, ha valaki nem tesz eleget az orvos utasításainak? Szabad-e, lehet-e táppénzmegvonással büntetni azt a dohányos embert, akinek súlyos bronchitise van, és légúti megbetegedése miatt keresőképtelenné válik, csak azért, mert az orvos már megmondta, hogy tegye le a cigarettát? Szabad-e, lehet-e táppénzmegvonással büntetni azt a túlsúlyos embert, aki vérnyomás-ingadozás miatt átmenetileg nem tudja folytatni a munkáját, hiszen az orvos megmondta már, hogy fogyjon le? Megvonható-e a táppénz attól a munkahellyel még rendelkező hajléktalantól, akinek krónikussá vált lábszárfekélye összefüggésbe hozható az orvos higiéniára vonatkozó utasításainak be nem tartásával? A kérdéseket hosszan lehetne még sorolni.
Kérdésem: miért is kell életbe léptetni ezt a tervezett paragrafust? (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem