KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én sem sajnálom az intézményektől - a döntést egyébként még nem hoztuk meg. És amennyiben tisztességesen elszámolt volna a kormány a tb '98. év második félévi pénzügyi helyzetével, akkor nyilvánvaló, hogy ez a kérdés nem merült volna fel itt a Ház előtt. Örülök egyébként, hogy képviselő asszony, politikai államtitkár asszony társadalombiztosítási ügyekben először megszólalt végre ebben a Házban. Már ez is eredmény egyébként, mert eddig nem sikerült ezt elérni.
Hadd idézzem az Állami Számvevőszék jelentését! Talán azt jobban elfogadja a politikai államtitkár asszony, mint amit én mondok. Ez azt mondja a '98. évi költségvetési törvény módosításával kapcsolatban, hogy "a társadalombiztosítás '98. évi költségvetési törvényében a 13. havi bér kifizetésére szánt 2,3 milliárd forintot az intézmények megkapták". Igaz, nem bérarányosan, hanem teljesítményarányosan. Erről szóltam a vezérszónoklatban is, hogy világosan kell azt látni, hogy a jelenlegi teljesítményfinanszírozási rendszer mellett nem lehet mindenkinek garanciát biztosítani arra, hogy x százalékkal emelkedik a bére, és annak megfelelően megkapja a fizetését. És itt folytatja az Állami Számvevőszék a jelentését: ezért emelték meg az eredetileg 296 milliárd forintos előirányzatot 298,3 milliárd forintra.
Én tehát azt gondolom, hogy az ez évi költségvetés megfelelően lett megtervezve, ami a gyógyító-megelőző kasszát illeti. Érdemes lett volna végiggondolni ebben a vitában, hogy vajon a teljesítmények megugrásának mi volt az oka, mennyire volt hatékony a polgári kormány által irányított társadalombiztosításban az ellenőrzés, és vajon törvényszerű volt-e az, hogy mostanra elfogyott a pénz, nem lehetett volna-e takarékosabban, más módon gazdálkodni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem