DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az egészségügyi és szociális bizottság rövid konzultációt folytatott a társadalombiztosítási alapok 1997. évi zárszámadásáról, és ennek három elemét szeretném kiemelni.
Először is: megnyugtató volt, hogy az Állami Számvevőszék 1997-ben mindkét alapnál előrelépést tapasztalt a gazdálkodás szabályozottságában, fegyelmében, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek súlyos gondok és bajok, de ez a megállapítás, ami a bizottság ülésén szóban is elhangzott, mindenképpen figyelemre méltó.
Másodszor, tisztelt képviselőtársaim, fel kell hívni a figyelmet arra, amit most Sándor alelnök úr szóban is elmondott, arra a már tervezésnél kódolt egyensúlyi problémára, amelyet az Állami Számvevőszék évről évre jelez, hogy az egészségügyi hozzájárulásból származó bevétel túlzott, a kiadási oldalon a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök támogatási előirányzata pedig elégtelen mértékű. Ezek a jelzések utólag igazolódtak. Azt gondolom, hogy erre az intelemre az 1999-es társadalombiztosítási költségvetés vitájánál is figyelni kell majd.
Harmadszor: bizonyos aggályok is láthatók, és hivatkozom az Állami Számvevőszékre, amely a zárszámadási törvény zárórendelkezéseinél szóvá tette, hogy tulajdonképpen indokolt-e egy pótköltségvetést elbújtatni a zárórendelkezésekben; gondolok itt most elsősorban a gyógyítókassza túllépését engedélyező rendelkezésre. A jelentésekből úgy tűnik, hogy a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék között a vita ebben a tekintetben lezáratlan maradt.
Tisztelt Országgyűlés! Ezekkel együtt is az egészségügyi és szociális bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minősítette. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem